Додик: Заједнички пројекти са Кином

31.12.2014 Актуелно

„Ријеч је о томе да добијемо подршку за градњу аутопута Бањалука – Гламоч. Желимо и да ојачамо искуство које смо имали на изградњи Термоелектране ‘Станари’, која је у завршној фази, а која крајем сљедеће године треба да почне пробни рад. Ту су још неки пројекти у хидро и термо енергији“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је за „Блиц“ најавио да би на прољеће требало да отпутује у Кину да би наставио разговоре на ту тему, те истакао да ће бити настављена сарадња и са Русима.

Истичући да су пред Српском 2015. године огромни изазови, Додик је рекао да је видљиво да је Република сачувала своју стабилност и ове године, која је, како каже, била ужасна са становишта штета од поплава.

„Идуће године ћемо морати да помажемо онима који су претрпјели огромну штету. Ове године смо ишли ка томе да до зиме ријешимо неке проблеме око смјештаја, а сада морамо да им помогнемо у обнови њихових економија које су потпуно уништене, те породичних и великих предузећа“, рекао је Додик.

И поред тога, каже Додик, у раној фази је видљиво да домаћи БДП неће пасти и неће бити у минусу, што даје право за закључак да би 2014. година била веома успјешна да није било поплава.

„Нама треба нова финансијска помоћ која би нас довела у позицију да стабилније прођемо период од наредних неколико година“, рекао је Додик и подсјетио да је Српска раније имала договор са руском државом.

Додик је изразио увјерење да ће прве назнаке стабилизације у Русији довести Републику Српску у позицију да реализује пројекат финансијске подршке.

„Са реализацијом тога ми смо стабилизовали наш систем, без обзира на глобална кретања“, рекао је Додик.

Предједник Српске је најавио да ће органима БиХ и Српске упутити званичан приједлог за увођење диференциране стопе ПДВ-а.

„Можда је вријеме да се изврши диференцијација и да храна, дјечија одјећа, школски прибор, имајући у виду тежину живота, буду стављени на нижу стопу од рецимо осам одсто, а да се за друге ствари ПДВ повећа на 21 одсто и тиме омогућимо да храна буде још јефтинија“, рекао је Додик.

Он је истакао да је за то потребан договор на нивоу БиХ и да је то прилика за предсједника СДС-а Младена Босића, уколико је толико забринут за стање у Српској, да се уђе у ту причу.

Додик је оцијенио да је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић покушава да „плати своје дугове Бошњацима тиме што подржава бошњачког члана Бакира Изетбеговића да Предсједништво БиХ буде мјесто ријешавања проблема“.

„Тако, рецимо, ако је проблем у ставовима између влада ФБиХ и Српске, он би требало да се појави са Изетбеговићем и преломи тај проблем. То је вануставна позиција Предсједништва, али је очигледно то дуг који Иванић има и који ће покушати да реалузује. Наша позиција је да је то антиуставно понашање и да ћемо затражити о томе став парламента“, рекао је предсједник Српске.

Говорећи о односу и сарадњи са премијером Србије Александром Вучићем, Додик је рекао да нису имали ни један проблем и да није дошло до „политичког окретања леђа“, као што то хоће да представи опозиција у Српској.

„Са Србијом имамо добре односе. Нисмо имали ниједан проблем Вучић и ја. Опозиција је лагала. Видим да је сада разочарана што до тога није дошло“, рекао је Додик.

Архива