Додик: Представљаћемо Српску; Човић: Власт у БиХ бесмислена без СНСД-а

01.12.2014 Актуелно

Лидер ХДЗ-а Драган Човић рекао је, гостујући у емисији „Индиректно“, да је извршна власт у БиХ незамислива без СНСД-а који је у Републици Српској формирао власт и да нема разлога да се између ХДЗ-а и СНСД-а не настави партнерски однос који траје годинама.

Ноћ избора одлучила је ко ће у Републици Српској формирати власт, каже Додик. Важно је да је једна политичка концепција добила подршку грађана и да има снагу и способност да се направи чврста већина.

„Република Српска има већину, у прошлом скупштинском сазиву смо имали 46 посланика, а сада имамо 44. СНСД је побиједио и на нивоу БиХ, гдје такође имамо највећи број посланика“, рекао је Додик.

Сарадња СНСД-а са ХДЗ-ом, каже Додик, годинама је коректна и никада није била усмјерена против неког трећег.

А Драган Човић ни вечерас није јасно прецизирао с ким би ХДЗ требало да формира власт у БиХ – са СДА око којег се окупила опозиција из Српске или са СНСД-ом. Понавља, постигнути договори морају се поштовати, а одговор на питање ко ће имати већину у БиХ оставља за 9. децембар, када ће се, каже, сви морати изјаснити у вези с тим.

„Правити власт без оних који су на нижим нивоима формирали власт је бепредметно“, поновио је Човић.

Потписани споразуми, каже Човић, далеко су од датих обећања, тек треба сјести за сто и све договорити. Ипак, једно је, истиче, извјесно.

„У свакој варијанти настојаћу да покажем да је извршна власт у БиХ бесмислена без СНСД-а који је формирао власт у Републици Српској, као и ХДЗ и СДА, ако формирају власт у Федерацији БиХ, закључио је Човић“

А СНСД, најављује Додик, у име Републике Српске у Сарајево иде као представник Републике Српске и представник српског народа.

„Као прдставници ентитета идемо као неко ко је формирао власт у Српској, а као представници народа као неко ко је добио највећу подршку“, рекао је Додик.

Република Српска није и неће бити кочница БиХ на путу ка Европи, каже Додик. Човић оптимистичан, очекује да ће БиХ кандидатски статус добити за годину и по.

Архива