Додик и Кећијанг: Привредна и економска сарадња Републике Српске и Кине у успону

18.12.2014 Актуелно

Додик је током састанка, који је одржан у Београду, изразио посебну захвалност премијеру Кећијангу на учешћу Кине у изградњи Термоелектране „Станари“.

Предсједник Републике Српске и кинески премијер изразили су наду да ће сарадња Српске и Кине на економском и привредном плану у наредном периоду бити унапријеђена, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Додик је подсјетио Кећијанга да се већ воде разговори са кинеским фирмама о изградњи инфраструктурних објеката у Српској, која је отворена за кинеске инвеститоре.

Оптимистично о пројектима ТЕ Гацко и аутопута Бањалука – Гламоч

Београд – Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је након разговора са кинеским партнерима у Београду велики оптимиста када је ријеч о реализацији пројеката термоелектрана /ТЕ/ Гацко и аутопута од Бањалуке према Гламочу, који су значајни за Републику Српску.

„Оптимиста сам да ћемо, како нам динамика то буде дозвољавала, ући у различите фазе уговарања и да ћемо у наредних годину дана доћи до уговора о изградњи аутопута /Бањалука-Гламоч/, а након годину – годину и по дана и до уговора о изградњи ТЕ Гацко“, рекао је новинарима  Додик, који је синоћ и данас разговарао са кинеским партнерима о овим пројектима.

Он је истакао да је за аутопут од Бањалуке према Гламочу већ потписан један меморандум који подразумијева да кинески партнери ријеше питање студије изводљивости, пројектовање и претпројектовање, а касније да се уђе у детаље договарања.

Предсједник Српске истиче да су данас отпочели разговоре о пројекту изградње ТЕ Гацко, која је, како је рекао, сада ослобођења одређених терета које је имала у прошлости.

Он каже да је одлука Републике Српске да гради ТЕ Гацко и додао да се траже партнери  који ће то извести по систему „кључ у руке“, те обезбиједити финансирање и изградњу тог пројекта.

„То нас несумњиво упућује на партнере из Кине, који су се показали као веома добри у изградњи ТЕ жСтанариж, која је у завршној фази и крајем идуће године ће већ бити пуштена у пробни рад“, рекао је Додик.

Он је навео да је и у вези са овим објектом снаге 300 мегавата разговарао са кинеским партнерима о наредној фази реализације тог пројекта.

Додик каже да ће се данас састати са још неким представницима компанија које су заинтересоване за индустријске погоне.

Архива