Додик: Давно смо могли имати кандидатски статус

05.12.2014 Актуелно

Након састанка са високим представником ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федериком Могерини и европским комесаром за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, Додик је рекао да је то потврђено и заједничком изјавом коју су потписали он и лидери ДНС-а и СП-а Марко Павић и Петар Ђокић.

„Гостима из ЕУ дао сам изјаву коју су потписала три политичка лидера из Српске као подршку процесу ‘Сејдић-Финци’, економским реформама и механизму координације“, рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Он је најавио да ће 15. децембра министарски савјет ЕУ бити информисан о разговору, те да до тада тече рок за усаглашавање заједничке изјаве која би се доставила ЕУ, након чега би се лидери у БиХ договарали о будућим мјерама.

Додик је захвалио Могеринијевој и Хану, који су показали интересовање и ентузијазам и дали прилику представницима власти у БиХ да раде на овим питањима.

Он је подсјетио да је Република Српска и раније подржавала провођење одлуке „Сејдић-Финци“ и рјешавање питања механизма координације.

„Што се нас тиче, давно смо могли да добијемо кандидатски статус, али проблем је код СДА и других бошњачких структура, који су кроз процес прегласавања Хрвата у БиХ и Федерацији БиХ хтјели да направе механизам који ће обезбиједити бошњачку политичку структуру, што је довело до застоја у реализацији одлуке ‘Сејдић-Финци“, појаснио је Додик.

Додик је истакао да политичка воља постоји и да заједничка изјава о три питања – економске реформе, „Сејдић-Финци“ и механизам кооринације није спорна.

„Што се тиче саме имлементације, мислим да ће бити исто као и до сада, јер ће то ће кочити /замјеник предсједника СДА/ Бакир Изетбеговић и остали који су и раније то радили, а који желе да искористе европске процесе тако што би наметнули нека своја рјешења и направили БиХ какву они желе“, сматра лидер СНСД-а.

Он је поновио да за провођење одлуке „Сејдић- Финци“ у Републици Српској постоји консензус и да је Српска спремна да и даље ради на томе.

Додик је поручио да не жели да буде дио неуспјеха, али да је сигуран да ће га бити и овај пут зато што ће бошњачко политичко Сарајево, мајоризацијом Хрвата, покушати да обезбиједи механизам за реализацију одлуке „Сејдић-Финци“.

Коментаришући оптужбе Изетбеговића да су се лидери СНСД-а и СДП-а БиХ на данашњем састанку „посипали пепелом“ због „кочења“ реформи у БиХ, Додик је рекао да је Изетбеговић у претходне четири године био члан Предсједништва БиХ и да је могао дати подстицај

Могеринијевој и Хану уручена заједничка изјава

Заједничка изјава предсједника СНСД-а Милорада Додика, ДНС-а Марка Павића и СП-а Петра Ђокића, којом подржавају напоре ЕУ да БиХ и Републици Српској омогући брже кретање у процесу придруживања Унији, предата је данас у Сарајеву високом представнику ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерики Могерини и европском комесару за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесу Хану.

„Наглашавамо нашу спремност да активно радимо на питањима која су назначена у иницијативи и захвални смо за спремност ЕУ да активира Споразум о стабилизацији и придруживању“, наводи се у изјави.

Уважавајући разумијевање ЕУ кроз иницијативу да се БиХ олакаша процедура приступа ЕУ, у изјави се истиче спремност потписника да, у складу са Уставом БиХ и Уставом Републике Српске, предузму потребне акције на јачању економије и подршке да БиХ упути апликацију за чланство у ЕУ.

„Разумијемо да је, да би се одобрио статус кандидата БиХ за чланство у ЕУ, непоходно ријешити питање по предмету ‘Сејдић-Финци против БиХ’ и усвојити механизам координације у БиХ по европским питањима“, додаје се у изјави.

Потписници изјаве изражавају спремност да се та два питања ријеше одмах и дају подршку да Република Српска и Федерација БиХ /ФБиХ/, као стране, по Уставу БиХ члан три, одмах потпишу споразум о томе.

„Изражавамо спремност да у рјешавању питања по одлуци Европског суда за људска права у предмету ‘Сејдић-Финци’ промијенимо Устав БиХ у члану пет тако што би умјесто ријечи ‘једног Србина’ употријебили термин ‘једног члана“, поручила су ова три страначка лидера.

Подршка је дата и моделу за рјешавање питања „Сејдић-Финци“ за ФБиХ, који консезусом договоре политички фактори ФБиХ.

„Сагласни смо са успостављањем механизма координације у БиХ за европска питања, тако како је предложен раније и прихваћен од Републике Српске, а представља поштивање уставних надлежности, успоставља процедуре координације по сваком питању и у складу је са најбољим европским праксама сличиних земаља чланица ЕУ које имају сложен политички систем“, наводи се у изјави.

Предсједници СНСД-а, ДНС-а и СП-а изразили су очекивање да ће ова питања бити ријешена брзо и без застоја.

„Они који имају заблуду са БиХ, то је њихов проблем, нисмо се ‘посипали пепелом’, али није пристојно ни што је Изетбеговић напустио састанак, без обзира на разлоге и то говори колико је неком стало до БиХ“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да БиХ, са политиком Бакира Изебеговића, неће успјети, те истакао да Изетбеговић неће добити оно што је наумио – књижење имовине, одлуку о пребилаштиву како је предвидио, као ни многе друге ствари.

На питање да ли је СНСД опозиција на нивоу БиХ, Додик је рекао да, уколико буде опозиција, неће „дизати руке за законе“.

„Уколико будемо опозиција, понашаћемо се ‘веома опозиционо’. То ће нам само релаксирати позиције“, напоменуо је Додик.

Архива