Додик: Да је БиХ суверена држава, Хил би давно био протјеран

03.12.2014 Актуелно

„Да је БиХ суверена држава као што није, Хил би одавно био протјеран због свог понашања“, рекао је предсједник Српске на питање Срне да прокоментарише данашњу изјаву Хила да „Милорад Додик понекад каже неке конструктивне ствари, а некада да ће блокирати одређене процесе“, те да је „ситуација у којој се налазе пољопривредници у БиХ резултат једне од његових блокада, односно немогућности да буду формиране институције које би радиле на побољшању извоза пољопривредних производа“.

Предсједник Републике истакао је да Хил, очигледно оптерећен Милорадом Додиком, не пропушта прилику да, износећи свој лични став, користећи по обичају неистине и лажи, проговори о њему, кад год му се укаже прилика.

„То је учинио и данас, лажно ме оптужујући за незавидну ситуацију у којој се налазе пољопривредници у БиХ. Хил се и ово мало мандата што му је остало понаша као бошњачки лобиста, заговарајући у ствари ништа друго до успостављања министарства пољопривреде на нивоу БиХ, које би наводно ријешило све проблеме пољопривредника. То је обична манипулација, потпуно непримјерена једном дипломати, посебно дипломати такве земље као што су САД“, истакао је Додик.

Коментаришући тврдњу Хила да „Република Српска ништа не губи због обустављања овог пројекта, те да нема никакве сврхе да Додик подржава пројекат који пркоси ЕУ“, предсједник Српске је рекао да је Николас Хил очито намјерно превидио и неће да се помири са чињеницом да је „Јужни ток“ заједнички пројекат неких земаља чланица ЕУ и Руске Федерације, измишљајући и злурадо га представљајући пројектом који пркоси ЕУ.

„Да није тако, не би било ни ‘Сјеверног тока’, којим је обезбијеђена енергетска стабилност земаља на сјеверу ЕУ. Уосталом, ко је овластио Николаса Хила да одређује шта је економски губитак за Републику Српску и има ли сврхе да се тај пројекат подржава?“, рекао је Додик.

Ако су већ реаговале Аустрија, Мађарска, Словенија, Србија, државе које су биле укључене у овај пројекат, цијенећи да би одустајањем од „Јужног тока“ била угрожена њихова енергетска стабилност, истиче Додик, паушалне оцјене Николаса Хила о важности једног оваквог пројекта за Републику Српску су више него смијешне.

„Ми смо увјерени да ће пројекат ‘Јужни ток’, на Хилову жалост, бити реализован, јер је то пројекат који је у интересу и неких држава чланица ЕУ и нас који нисмо у њеном чланству, једнако као и Руске Федерације“, нагласио је Додик, истичући да га Хилове квалификације на његов рачун уопште не интересују, јер долазе од потпуно искомпромитованог дипломате.

Архива