Цвијановић: Сутра почињу консултације

01.12.2014 Актуелно

„Након што се заврше консултације са социјалним партнерима биће прилика да се са странкама које ће чинити власт дефинишу одређени програми за будући период, мада су ти програми мање више дефинисани“, изјавила је Цвијановићева вечерас рза Радио-телевизију Републике Српске.

Цвијановићева је рекла да је увјерена да ће предвиђени рок од 40 дана за формирање нове Владе Републике Српске бити знатно скраћен, истичући да је већ од наредне седмице спремна да изађе пред Народну скупштину Српске и поднесе експозе, те да предложи састав нове владе за који ће затражити подршку.

Мандатар за сатав нове владе Српске најавила је да ће у четвртак, 4. децембра, разговарати првенствено са партијама које чине скупштинску већину у Народној скупштини Републике Српске, али да је отворена за разговор и са партијама окупљеним у коалицији „Домовина“.

„Не свиђа ми се нимало наступ коалиције жДомовинаж у којем се каже да постоје одређени услови према мандатару и онима који ће чинити скупштинску већину“, навела је Цвијановићева.

Цвијановићева каже да српска дјеца у Федерацији БиХ када је ријеч о образовању треба да имају исти третман као ђаци Бошњаци у Републици Српској.

Она је навела да у Републици Српској постоји 20 школа у којима бошњачка дјеца изучавају националну групу предмета, истичући да су спорне школе у Врбањцима и Коњевић Пољу и да је то могло да се ријеши да није било уплитања политике и неодговорних појединаца.

„На простору Српске данас имате 6.771 ђака који имају исламску вјеронауку, те 2.200 дјеце које данас у школама Републике Српске изучава националну групу предмета према програму неког од кантона“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да Влада Републике Српске у овој школској години бесплатно обезбиједила 2.600 уџбеника за националну групу предмета дјеце бошњачке националности, за шта је Влада Српске платила издавачким кућама у Федерацији БиХ.

„Мој услов за разговор са коалицијом жДомовинаж јесте да видимо да имамо једнаку вољу с друге стране, односно да све оно што се обезбјеђује овдје дјеци бошњачке националности једнако буде омогућено дјеци у Федерацији БиХ без обзира на њихову националност“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да опозиционе партије из Републике Српске неће бити укључене у консултације, јер се прво нису одазвале на консултације код предсједника Републике Српске Милорада Додика.

„То је јасан показатељ да не би дошле на консултације код мене. И прошли пут када сам састављала Владу опозиционе партије нису дошле на консултације и умјесто тога су послали нека дуга писана образложења“, каже Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да нема намјеру да чита никакве „романе“, јер је ово важан посао у којем жели да се сучели са људима и да размијени мишљења и да се видимо да ли је могуће да се заједно проводе одређене политике.

„Очито да је јаз између позиције и опозиције огроман и да ниједна консултација те врсте томе не може помоћи“, закључила је Цвијановићева.

Она је рекла да нова влада Републике Српске мора да заврши неке започете послове из претходног периода, али да се морају дати и нека нова освјежења када је ријеч о приоритетима.

„Ми ћемо ићи у формирање Владе на основу постојеће организације зато што је кратко вријеме, али ћемо убудуће бити посвећени доношењу измјена Закона о Влади којим ће се направити другачија организација Владе и министарстава“, најавила је Цвијановићева.

Она је навела да већ постоји шема која ће, када за то дође вријеме, бити основа како ће изгледати будућа организација Владе Републике Српске.

Цвијановићева је рекла да ће основни циљеви нове владе Републике Српске бити јачање привреде и укупних прилика у Републици Српској.

„То се, прије свега, односи на политичку и институционалну стабилност која је предуслов свега, те на економску и финансијску стабилност – редовност исплате свих давања. Сигурна сам да ће буџет функционисати исправно и ажурно“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да ће нова влада Српске изаћи са интегрисаним програмом запошљавања у оквиру којег ће постојати појединачни сегментни програми и акциони планови за поједине области, као што су пољопривреда, енергетика и други, истичући да ће то бити окосница рада.

„Наш интерес јесте ново запошљавање, али се при томе мора водити рачуна да се очувају постојећа радна мјеста“, истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да је планирано да до Нове године буде доносена Економска политика и буџет Српске за 2015. да би, након тога, могли бити планирани наредни потези.

Kонсултације

Консултације ће бити одржане са представницима Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Организације ампутираца „УДАС“, Савеза удружења цивилних жртава рата Српске.

Састанку ће присуствовати и представници Савеза логораша Републике Српске, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Српске, Удружење војних пензионере и Удружење жена жртава рата Републике Српске.

У 11.30 часова заказан је састанак мандатара са представницима Савеза синдиката Републике Српске, а у 13.00 часова са представницима Уније удружења послодаваца и Привредне коморе Републике Српске.

Архива