Цвијановић: Измјене закона због реализовања мјера против економске политике

27.12.2014 Актуелно

Цвијановићева је рекла да је сагласна са појединим посланицима да није добра структура БДП-а, као ни структура запослености, те да је Влада спремна да то мијења и понудила рјешења која се односе на рационализацију администрације.

 

Она је у завршној ријечи о овом документу у парламенту Српске одбацила критике да Влада доноси рјешења која нису у интересу локалних заједница, напомињући да се Влада не мијеша у надлежности локалних заједница, не одузима им ништа и ништа не жели да стави на терет општинама.

„Влада Српске доноси законска рјешења која је анализирала са социјалним партнерима. Одатле и приједлог да се мијења Закон о порезу на непокретности, то је посао који се ради у сарадњи са Савезом општина и градова, то не радимо самостално“, рекла је Цвијановићева и додала да се проблеми морају рјешавати на сваком нивоу.

Говорећи о платама, Цвијановићева је напоменула да се та ставка повећала јер су се плате различито кретале у прошлој години. „У првом кварталу је био један износ, а након тога је дошло до повећања и то се свакако морало одразити и на фонд плата за ову годину јер смо се одлучили да их не смањујемо него да задржимо оно што смо током године повећали“, навела је Цвијановићева.

Она је додала да нису тачне квалификације да је Влада повећала пензије за један и по одсто, већ за 10,5 одсто, те да то свакако заслужује пажњу без обзира колико је тиме побољшана материјална ситуација пензионера, али да се трага и за додатним рјешењима која ће побољшати укупну ситуацију у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/.

„Када је ријеч о стању у школама, одбијам тезу да се ништа не ради, али свакако да има оних школа у којима још треба радити. Више од 100 школа је изграђено или реконструисано, уз то и студентски домови, вртићи“, навела је Цвијановићева и подсјетила на програме информатичке опреме, обуке и наставника и дјеце с циљем осавремењавања наставног процеса.

Коментаришући ставове појединих посланика да треба раздвојити приватне од јавних инвестиција, Цвијановићева је истакла да Српска има користи од приватних инвестиција, које су у порасту.

„Термоелектрана ‘Станари’ је приватна инвестиција, али је омогућила значајне износе новца и у републичком и локалном буџету, проширују се руднички капацитети, повећава се запосленост и када пројекат буде завршен око 1.000 радника ће тамо наћи запослење“, напоменула је Цвијановићева.

Она је нагласила да цијена струје Републику Српску чини конкурентном, да та цијена, нажалост, није изашла из оквира социјалне категорије и да би требала да буде већа.

Премијер Српске је навела да је сагласна са коментарима да треба слиједити примјер Србије када је ријеч о олакшицама за привреднике, али и појаснила да се Влада није опредијелила да иде комплетним путем којим иде Србија, односно да није одлучила да смањи плате и пензије.

„Вјерујем да то није наивни покушај да кажемо да можемо издржати сва ова растерећења, а при томе задржати ниво давања“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је опредјељење Владе равномјеран развој Републике, али не сматра да је потребно доносити закон о равномјерном развоју, јер ће бити донесен програм о регионалном развоју.

„Тај програм ће подразумијевати избалансиран и усклађен развој у Српској при чему регионализација нема никакав административни карактер, али има карактер да видимо чиме располажемо у одређеном подручју, шта су то ресурси, шта су потенцијали, шта су могућности и када је ријеч о инвестицијама и када је ријеч о новом запошљавању“, појаснила је Цвијановићева.

Она је рекла да ће Влада размотрити идеју увођења солидарне таксе на акцизне производе за помоћ фондовима ПИО и здравства.

Премијер Српске је рекла да јој не сметају коментари опозиције да у Српској постоји континуитет власти, те да је то тачно јер су добили подршку грађана на изборима и да имају легитимитет да извршавају задатак који су им грађани повјерили, али да су спремни да се баве и промјенама.

Говорећи о европским интеграцијама, Цвијановићева је истакла да је Република Српска у БиХ лидер када је ријеч о том питању, јер сваки ниво власти има низ европских обавеза.

Она је поновила да је документ економска политика за наредну годину усмјерен на побољшање ликвидности привреде, да нуди одређена растерећења и предвиђа низ реформи.

„Реформе ће бити присутне у свакој области. Негдје ће бити проведене током 2015. године, а негдје ће бити започете“, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је свјесна да је захтјеван посао оно што је зацртано у овом документу, али да ће то бити проведено.

Премијер Српске је оцијенила да документ економска политика за 2015. годину не може бити конкретнији него што јесте, те да ће бити донесен акциони план који носи конкретне активности и одређену динамику. /наставиће се/јп/мис/мђ

Архива