Жељка Цвијановић мандатар за Владу Републике Српске

30.11.2014 Актуелно

Након именовања, мандатар има 40 дана да обави консултације, а затим парламенту предложи састав нове владе и њен програм рада.

Мандатар за састав Владе РС, Жељка Цвијановић је у свом првом обраћању изјавила да је ово представља велику одговорност и част.

„Нова влада ће радити на јачању РС у политичком и економском смислу и бити на располагању грађанима и осталим партнерима“, нагласила је она на конференцији за новинаре.

Цвијановићева је протеклих годину и по обављала функцију премијера Српске, а прије тога је била министар за економске односе и регионалну сарадњу. У СНСД обавља функцију међународног секретара.

Додик је протеклих дана обавио консултације с делегацијама СНСД-а и њиховим коалиционим партнерима, који имају скупштинску већину у РС.

Опозиционе странке, СДС, ПДП, НДП и СРСРС нису се одазвале позиву на консултације код Додика. На разговорима су били и представници Коалиције „Домовина“, који у парламенту РС имају пет посланика. У домовини су заинтересовани за учешће у власти, уколико буду испуњени њихови услови.

На консултацијама су били и представници бораца, пензионера, послодаваца, синдиката и студената.

Додик: Без сарадње с „Домовином“

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да скупштинску већину у Српској, у којој су коалиција СНСД-ДНС-СП и два независна посланика, неће чинити коалиција „Домовина“.

„‘Домовина’ није у скупштинској већини и немамо намјеру да сарађујемо са онима чија програмска начела почивају на платформи ‘Првог марта’, чији је циљ разградња институција Републике Српске“, појаснио је Додик.

Предсједник Републике је поновио да скупштинску већину, која ће подржати избор нове владе Српске, чине странке са сједиштем у Републици Српској – коалиција СНСД-ДНС-СП и два независна посланика.

Само договори са независним посланицима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да никакав проблем не представља истрага, нити утврђивање истине у вези са аудио материјалом о куповини посланика, јер је једина истина да осим разговора и договора са независним посланицима није било никаквих других аранжмана.

„Пошто нису имали ништа да нађу и да јој приговоре /Жељки Цвијановић/, онда су измислили и конструисали аферу или лаж која је везана за то и сада инсистирају на томе, јер им се то свиђа“, рекао је Додик на конференцији за штампу у Бањалуци на којој је за мандатара нове владе Српске именовао Жељку Цвијановић.

Он је нагласио да је Цвијановићева његов дугогодишњи сарадник и да су показани и доказани њени квалитети и способност да ради на једној интегрисаној политици.

Цвијановићева је рекла да је намјера спорног аудио материјала била да се стави мрља на њено име, те додала да вјерује у рад надлежних институција, на којима је да „дају одговор“ на то питање.

„Довољно сам озбиљна да знам да се тај предмет налази у надлежној институцији – Специјалном тужилаштву и да сам као грађанин и предсједник Владе спремна да одговорим на свако питање у вези са тим предметом и одговорима допринесем да можда лакше дође до исхода тог предмета“, истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева изабрана на бази консензуса

Предсједник Републике Српске Милорад Додик демантовао је информације да унутар СНСД-а постоје несугласице због именовања Жељке Цвијановић за мандатара.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је Цвијановићева именована на основу консензуса унутар странке и коалиције.

Упитан да прокоментарише информације да је такав приједлог продубио кризу унутар странке, посебно између њега и потпредсједника СНСД-а Игора Радојичића, Додик је рекао да је и Радојичић дио консензуса.

„Апсолутно постоји сагласност и јединство“, нагласио је Додик.

Он је закључио да су такве приче спекулативне, те да они који се баве тим спекулацијама неће престати, али да се то може третирати само као дезинформација или лоша намјера.

Влада између 15. и 20. децембра

Предсједник Републике Српске Милорад Додик очекује да мандатар Жељка Цвијановић између 15. и 20. децембра предложи нови кабинет Владе Републике Српске и да се након тога обезбиједи доношење важних годишњих докумената.

Додик је напоменуо да Цвијановићева има обавезу да у року од 40 дана предложи Народној скупштини састав Владе.

Он је истакао да за кандидатуру Цвијановићеве постоји сагласност других политичких партија и скупштинске већине.

Према његовим ријечима, осигурана је скупштинска већина коју чине СНСД, ДНС, СП и два независна посланика.

„Желим да кажем да спекулације које су се појављивале на различите теме у вези избора власти могу да буду демантоване за сваког оног ко реално посматра јер је ријеч о снажној скупштинској већини“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Комплетну конференцију за новинаре предсједника Републике Српске, Милорада Додика, и манатара за састав нове владе Републике Српске, Жељке Цвијановић можете погледати овдје

Архива