СП потврдила сарадњу са СНСД-ом и СП-ом

15.11.2014 Актуелно

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да партија захтијева да буде на адекватан начин заступљена у формирању власти сходно освојеним мандатима и политичком договору који треба бити постигнут са коалиционим партнерима.

„Адекватано учешће значи да се поштује наш изборни резултат, да се поштује да мора постојати партнерство, да нико није довољан да сам формира власт, да партнери буду потпуно задовољни својом позицијом у вршењу власти на начин да можемо преузети пуну одговорност и да можемо дати допринос да власт успјешно функционише“, изјавио је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да у претходном периоду нису испоштовани до краја постигнути договори на одређеним нивоима организације власти, те да овај пут то не може бити поновљено.

„У споразуму ће бити дефинисане политике које ћемо водити и биће анекс у којем ће бити дефинисано коју одговорност у вршењу власти која партија преузима, које су то области за које ће одговарати и који су то људи“, појаснио је Ђокић.

Он је додао да Социјалистичка партија поштује иницијативе опозиције да са њима евентуално формира власт, али да је став Главног одбора да буде настављена сарадња са досадашњим партнерима.

„У овом тренутку имамо 42 посланика који су из политичких партија из Српске. Воде се разговори са другим политичким партијама и њиховим посланицима да се та већина прошири“, рекао је Ђокић након сједнице Главног одбора странке.

Лидер Социјалистичке партије поздравио је данашњи договор ХДЗ-а БиХ и СДА о формирању власти на нивоу Федерације БиХ, те оцијенио да је добро да се и у том ентитету ефикасно формира власт као што је то могуће у Српској.

Он је подсјетио да је Федерација БиХ претходне четири године имала проблема у функционисању власти, те да се то често одражавало и на ниво БиХ.

„Очекујем да ће бити довољно разумијевања, зрелих процјена, на који начин би могла бити најефикаснија власт на нивоу БиХ. Сматрамо да би власт требали да формирају они који су добили највећи број гласова“, нагласио је је Ђокић.

Ђокић је закључио да Влада Српске не може бити формирана прије друге половине децембра, те поручио да социјалисти не желе да Српска кроз формирање власти уђе у кризу у коју би могла ући ако се не би поштовала воља грађана.

Архива