СНСД, ДНС и СП формираће власт у Српској

04.11.2014 Актуелно

Додик је након састанка са лидерима ДНС-а Марком Павићем и СП-а Петром Ђокићем рекао новинарима да ће потписивање коалиционог споразума услиједити након коначне потврде изборних резултата.

„Могу и дефинитивно да потврдим да СНСД, ДНС и СП имају 42 посланика и више и да апсолутно имају већину у Народној скупштини и могу да формирају нову владу“, рекао је Додик.

Он је навео да су споразум, који је данас потписан, дуго радиле групе стручњака из све три странке, те да су у њему усаглашене политике о свим важним питањима функционисања државе и власти – од инфраструктуре до развоја односа према окружењу и европским интеграцијама.

Додик каже да је ријеч о квалитетном договору, који иде на органе све три партије, те да је најважније да су СНСД, ДНС и СП, као озбиљне политичке структуре, истрајали на томе да власт генеришу странке са сједиштем у Српској.

Он је оставио могућност сарадње и са другим политичким странкама, али је нагласио да 42 гласа у Народној скупштини морају бити из Српске.

Додик је рекао да је први пут ова коалиција договорила формирање предсједничког колегијума коалиције, који ће се састајати једном седмично и расправљати о свим важним питањима, давати политичке смјернице и одговоре на све изазове пред органима власти.

Он је потврдио да став коалиције о питању НАТО остаје исти и нагласио спремност за рјешавање питања „Сејдић-Финци“ и механизма координације као услова за наставак европског пута БиХ.

Одговарајући на питање новинара, Додик је рекао да ће о именима у структури власт бити ријечи након коначне потврде изборних резултата, али да су Народна скупштина и Влада Српске већ усаглашене.

Архива