Радојичић: Економска питања морају бити приоритет нове владе

03.11.2014 Актуелно

Он је нагласио да се у новембру морају креирати економска политика и буџет за идућу годину јер је тај посао већ у „цајтноту“ и сигурно ће чекати нову владу.

„Цијела ова година прошла је у неким другим пословима, мајске поплаве су ставиле у фокус једну ствар, послије тога су дошли избори, тако да више од пола године није рађено у редовним околностима и у законодавству нису доношене одлуке које је требало доносити“, рекао је Радојичић за „Прес Република Српска“.

Он сматра да би Република Српска могла имати нову Владу до краја децембра и то „у најбољој варијанти“.

Радојичић је навео да би Народна скупштина Српске могла бити конституисана до 25. новембра, а да се потом мора конституисати Вијеће народа, а тек онда Влада Републике Српске.

Он је рекао да су у формирању власти све опције отворене, јер свако разговара са сваким, додајући да се ће сутра видјети у којој су фази преговори актуелних коалиционих партнера /СНСД, ДНС, СП/.

„Ми цијенимо да имамо 42 гласа у скупштини, али нико не брани коалиционим партнерима да разговарају са другом страном. Социјалисти тренутно играју игру коју је у Србији играо Ивица Дачић, видјећемо како ће то све да се заврши“, додао је Радојичић.

Према његовим ријечима, социјалисти су /након разговора ове партије са СДС-ом/ тренутно дали наду и „нахранили опозицију“ која је и по резултатима избора остала у опозицији.

Радојичић је истакао да је став СНСД-а према коалицији „Домовина“ исти и прије и послије избора и да се не види могућност да се са овом колаицијом програмски сагласе.

Одговарајући на питање да ли има шансе за евентуалну сарадњу СНСД-а и СДС-а, он је рекао да би једина математички стабилна коалиција била СНСД-СДС, али да је немогућа у овом политичком тренутку.

„Мислим да уопште неће бити никаквих разговора /између СНСД-а и СДС-а/ док се на другој страни не деси нека персонална промјена која би могла да значи мост ка стварању некакве комуникације и сарадње. Без успостављања те комуникације цијела Република Српска ће имати проблеме“, рекао је Радојичић.

Он каже да је врх СНСД-а дјелимично задовољан резултатима избора, јер је ова странка добила функцију предсједника Српске и побиједиле су њене кандидатске листе за Народну скупштину и парламент БиХ.

„Били бисмо задовољнији да смо освојили још више посланичких мјеста, али резултат је такав какав је“, рекао је Радојичић.

Архива