Председник Извршног одбора СНСД-а о комбинацијама за формирање власти

16.11.2014 Актуелно

Радмановић, који ће политички ангажман највероватније наставити као делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, истиче да је тачно да СНСД и ХДЗ БиХ нису потписали никакав документ, али да, у потпуности вреди изјава Драгана Човића о датој речи која је важнија од било којег потписа. Ипак, он не искључује могућност да шеф ХДЗ-а практично буде доведен пред свршен чин, што ће се догодити, ако СНСД не формира власт у Српској.

– Постоје околности у којима би Човић можда одступио од нашег договора, а једна од њих је да СНСД не буде власт у Бањалуци. Иако Човић није склон да подлеже притисцима, овако би био доведен пред свршен чин да су сви на нивоу БиХ на једној страни против њега, а ми нисмо власт овде – каже Радмановић у интервјуу за Пресс.

Да ли је Човић у суботу изашао из „загрљаја СНСД-а“?
– Он је постигао договор о формирању власти на нивоу ФБиХ и то је логично јер тамо само СДА и ХДЗ, уз трећег партнера, то могу урадити. У Српској пак ствари се одвијају у правцу формирања власти коалиције СНСД-ДНС-СП. Тек након тога требало би поново разговарати са СДА и видети да ли је та странка опредељена да прави стабилно стање у БиХ или жели да командује процесима, што ће створити нестабилност. Јер, у случају да СДА на нивоу БИХ формира власт са овим српским блоком који је потрчао да потпише тај смешни споразум, имали бисмо једну власт у РС, другу у Сарајеву, која у Дому народа не би имала већину. Озбиљни политичари не пристају на овакав сценарио.

Да ли Човић, као витални хрватски интерес, третира останак СНСД-а у власти?
– То о њему говоре Бошњаци и Срби, а не Хрвати. Он зна шта је национални интерес Хрвата, и то је показао.

Признаћете да СНСД сада највише зависи од Човића.
– Генерално не зависи, али може се рећи да од договора СНСД-а и ХДЗ-а зависи власт. Ова екипа око Изетбеговића, са Србима који трче да се додворавају, може направити већину и без Човића. Тако се може направити Савет министара, али од тога нико нема користи. БиХ је ствар договора и равноправности, а ако заобилазите оне који су победили код једног народа, то значи да желите да владате тим народом.

Младен Иванић тврди да је он победник, а то темељи бројем гласова које је освојио. Осим тога, СНСД и ДНС имају седам посланика у Представничком дому, а исто толико и странке које су потписале споразум пре осам дана.
– Јасно је да је победник СНСД. Победили смо у трци за председника, добили смо највећи број мандата, а с нама су победници и наши коалициони партнери. Имамо већину српских посланика у НСРС. СЗП не може доћи до 42 српска гласа, као што ни Иванић није победио са српским гласовима. То је ново питање о којем ћемо расправљати. Протеклих осам година смо расправљали о легитимитету Жељка Комшића, а сада ћемо морати о Младену Иванићу.

Али, то су потпуно неупоредиве ситуације јер за Комшића су Бошњаци гласали у огромној већини?
– Може да се пореди! По нашој рачуници, госпођа Цвијановић је победила српским гласовима и због тога се поставља питање легитимитета. Не треба заборавити да је Иванић све до ових избора оспоравао моју победу из 2010. године без икаквих аргумената, а добио сам га са 20.000 српских гласова разлике. Сад је сасвим логично да неко постави питање – са чијим гласовима си победио.

Бошњаци су равноправни грађани РС, и они морају за неког да гласају.
– Да, али је онда питање да ли је Иванић српски члан Председништва. Може га се назвати чланом Председништва из РС, али српским… то би било претенциозно.

Зашто је споразум, како кажете, смешан?
– Има неколико ствари које су нетачне, и неколико ствари које асоцирају на пренос надлежности. За осам година колико сам био у Сарајеву, није било ни близу преноса надлежности. Ово је много тежи споразум, него нацрт који је СДА понудила СНСД-у који ми нисмо прихватили, почев од преамбуле.

Зашто сте сугерисали да преамбула личи на западне документе?
– Кад ПИК пошаље саопштење, они напишу овакву преамбулу. Много је докумената тог типа из ЕУ, или САД са оваквим преамбулама. Зато сам рекао да ме асоцира на западне папире.

Али, зашто је споразум смешан?
– Пре свега, једна ствар која није повезана са странкама из РС, већ са Комшићем и Изетбеговићем. Тамо се говори о потреби смањења буџета. Протекле четири године, два потписника овог документа су ме стално прегласавали на питању буџета. Они су га повећавали, а ја сам се противио. Сада су се наводно сетили да је потребна рационализација.

Зашто иронија? Мислите да то није циљ?
– Иако се каже да је реч о споразуму о деловању законодавне и извшне власти у БиХ, неколико ствари које су потписане нису у надлежности БиХ, а они помињу ентитете, кантоне, све нивое… Како може отклањање последица поплава бити на нивоу БиХ? Ми јесмо расправљали о томе да сви дамо допринос колико може да се уради, али то је, суштински, надлежност ентитета. Зар није СЗП овде могао да наведе да постоје разлике у РС и ФБиХ у вези с питањем отклањања последица поплава. Читав свет је то видео. И они који не воле РС рекли су да смо одрадили сјајан посао. У СЗП-у су оптерећени жељом да сруше Додика, па сада прихватају оно што ми не бисмо ни у лудилу. У СДА су схватили да са СНСД-ом такве ствари не могу проћи, а сада су очигледно схватили да има оних са којима може. И сам Изетбеговић је рекао да је нашао партнере са којима ће обезбедити тектонске промене у БиХ.

Па, тектонске промене могу бити и набоље?
– Не могу. Ако је тектонски поремећај на сцени, земља се руши.

Протеклих осам година застоја и блокада, свађа и нетрпељивости, сасвим су довољан разлог да се у овој земљи направе тектонске промене?
– Мислим да се не могу направити, и да Изетбеговић није ни мислио на блокаде и застоје, већ на људе који ће га слушати. Својевремено је, током састанка са генералним секретаром НАТО-а рекао да чека нове снаге у РС са којима ће моћи договорити неке ствари у вези с путем ка том савезу. То је та иста прича.

Шта је спорно о делу споразума о имовини?
– Имамо потпуно нетачну конструкцију да је претходни сазив Председништва БиХ једногласно донео одлуку о књижењу. То није истина. Председништво на то нема право. Донета је одлука о величини и структури локација, и то пре девет година. Она се мењала, и дошло се до броја од 63 локације, али за књижење је потребан закон.

Иванић тврди да не треба доносити никакве законе, већ само применити оно што је раније договорено!
– То је сарајевска прича. На основу чега би он књижио? Дејтон није решио питање имовине. У Сарајеву се позивају на одлуку уставног суда, који то није ни решавао.

Зашто СНСД оптужује СЗП да су пристали на два нова министарства и избор чланова Председништва БиХ у парламенту, кад то нигде не стоји у споразуму?
– Тачно је да то није експлицитно наведено, али видљиво је из других ствари. Ово је документ који је настао под јаким утицајем ДФ-а, а у програму ДФ-а стоје два нова министарства. На основу тога смо донели закључке.

Зашто мислите да овај блок неће имати већину у Дому народа?
– СНСД ће имати три делегата у Дому народа, и то је већ проблем за њих. Прошле године три делегата из СДА су правили проблеме.

Да, нису долазили на седнице, што је била јасна опструкција, и поред озбиљних разлога због којих нису долазили, попут болести?
– Ако би ХДЗ остао ван те приче, онда ни за тим не би било потребе. ХДЗ је у бољој позицији, они имају четири, а можда и свих пет делегата. И зато је све ово било непотребно. Ови из Сарајева желе да мењају неке ствари на штету РС, ми то нисмо дали, али ови други су потрчали да им се придруже.

Како мислите потрчали, кад сте ви први отишли на састанак са СДА?
– СНСД је кренуо у разговоре са победницима, прво у РС, са ДНС-ом и СП-ом, затим је отишао код старих партнера из ХДЗ-а, и на крају на састанак са СДА. Могли смо и у Председништву да се нађемо и правимо параду, али ми нисмо ни отишли тамо да потписујемо. СЗП је одмах решио да потписује. Отишли смо да видимо шта хоће СДА, и то није трчање, већ нормални разговори победника. Код СЗП-а је друга прича, то је било раније договорено трчање и потписивање нечега што је штетно. Блаже тезе за разговор одбили смо ми на састанку са СДА, него што је овај документ који су они потписали.

Протеклих дана из СНСД-а су изговорене неке врло тешке квалификације на рачун СДА. Та странка вам је много пута била корисна у прошлости, а ако дође до преокрета, опет ћете морати с њима да правите власт у Сарајеву. Која је онда разлика између СНСД-а и СЗП-а?
– Велика. Онај ко нас прати у протеклих осам година зна да смо прихватали само оно што је у интересу РС. Нема збора да се слажемо у вези са ЕУ, у вези са имовином, али не на овај начин, слажемо се и у вези са равноправности. Али, не постоји класична сарадња. Ми сада јесмо узбуђени због овога што се десило, али, искрено, нисам ја љут превише на СДА, већ на ове наше из РС јер овде је у питању наш народ. Са СДА се мора сарађивати само о питањима из Устава БиХ, а они желе да иду више од Устава БиХ.

Они су тај документ назвали програмом.
– Ово је извучено из дела програма ДФ-а…

Али, зашто СНСД стално одбија причу о програму на нивоу БиХ, кад видимо да пука математика не функционише, па је све блокирано, а политика се своди на расподелу добро плаћених фотеља?
– Имали смо ми и пре четири, и пре осам година неку врсту споразума. Увек има нешто што зовете програм, али по нама је ишло само оно што је могуће, и што је у складу с уставом и законом. Имовина није у складу са уставом, она се решава само одлуком ентитета да пренесу надлежности. Ово је била прилика за СДА и пришли су јој по систему „ако прође-прође“. И прошло им је.

Улази ли СНСД у Владу ФБиХ?
– Имамо џентлменски споразум са ХДЗ-ом да ми њима у Бањалуци дамо једно министарство из своје квоте, а они нама једно у ФБиХ. Али, могуће је да се то искомпликује са њиховим партнерима у ФБиХ.

Имате ли 42 мандата у НСРС?
– Имамо. Ту су 29 СНСД-ових, осам ДНС-ових и пет социјалиста.

Рачунате на свих осам ДНС-ових.
– Не рачунам ја, рачуна ДНС.

Не би се рекло да је климава већина од 42 посланика довољна за стабилност и миран сан.
– Тачно је да ће бити тешко приликом гласања, али имате и питања које ће прихватити и опозиција, ако је разумна. Али, има ту и још неких ствари…

Као, рецимо, куповине мандата и гласова. Случај снимка са премијерком Цвијановић у главној улози много тога открива.
– То је потпуна глупост, и то се може десити само у друштву као што је наше. Више питања се поставља. Одакле неком порталу пресретнути разговори, ако су уопште пресретнути? Не верујем да је могуће да Жељка Цвијановић о томе разговара. Она ми је рекла да то није она, и ја јој верујем. Веровао бих јој и да ми није рекла. Она није задужена за те приче у СНСД-у. Има неких из опозиције којима је то нормална прича. Али, невероватно је да се у медијском простору појави пресретнути разговор. Кад би се то десило у блиском окружењу, рецимо у Хрватској, имали би прави земљотрес на сцени.

Аутентичност није потврђена, али глас је готово истоветан гласу премијерке Цвијановић?
– Данас није тешко то монтирати. То се могло урадити и раније кад се снимало на траке. Али, суштина је шта се жели постићи. То је напад на СНСД и подгрејавање атмосфере да није свих 42 на броју. То не служи на част никоме. До седнице НСРС је седам дана, врло брзо ћемо видети шта се заиста дешава.

Да ли ће доћи до нових подела унутар српског националног корпуса када се формирају различите власти на два нивоа?
– Одраније говорим да се у Сарајеву мора радити заједнички и без коалиција. У стратешким уставним питањима мора се заједнички наступати јер то је питање опстанка овог народа, а не појединца или партије. То смо покушавали раније и најбољи је период био кад смо заједно деловали. Након што је пукло, уследиле су оптужбе о томе ко је крив. А ко је крив, видело се први дан после избора када је председник СДС-а рекао да може са свима осим са СНСД-ом.

Логично је да СДС има став да у реформе које су зацртали не могу са странком која је на власти осам и по година?
– Сви су били на власти и знамо ко је шта радио, ко је водио какву приватизацију и какве реформе. Народ заборавља брзо. Ако нам предавање држи екипа која је продала 250 предузећа будзашто, онда је јасно какви су то реформатори. Странцима овде највише одговара кад смо ми подељени. Нажалост, тешке речи, често непотребне, стално имамо на сцени.

И у томе предњаче појединци из СНСД-а са причом о плаћеницима, издајницима и сличним конструкцијама.
– Долази то и од других. Свашта се може чути. Ако пратите портале и блогове, наклоњене једнима и другима, видите да има свакаквих речи, али у СНСД-у су врло ретко у питању погрешне квалификације. На тој другој страни имате људи који су десет пута материјално богатији него ја, а који од мене праве неког ко има разна чуда. Њихове куће, станове, где им деца студирају, то се не спомиње. Ја кад год кажем неколико жешћих реченица према странцима, одмах знам ко ће ме напасти. И наравно, они не говоре о томе шта сам рекао за, на пример, Инцка, већ напишу да имам стан од 300 квадрата.

А немате?
Нема га ни у примисли, нити га је икад било.

Немам савет за Иванића

Шта оцењујете као најбољи резултат у протеклих осам година у Председништву?
– Тешко може бити једна, ако бих правио градацију, онда је улога БиХ у добрим односима у окружењу. Имамо добре односе и са Србијом, и са Црном Гором и са Хрватском.

А шта је било негативно?
– Нисмо успели да успоставимо равноправност народа и грађана. Глобално, најгора је ствар што постоји земља у Европи која је још под међународном управом.

Шта мислите о Силајџићу, Комшићу и Изетбеговићу?
– Негативно је то што су све тројица увек хтели да се из Сарајева доминира целом БиХ. Неко је то хтео мање, неко више. Овај споразум који су потписали Комшић и Изетбеговић, говори да нису одустали од тога. Позитивно је да смо направили неке заједничке искораке. Ево један пример. У протекле четири године, донели смо 2.070 одлука, а само три пута смо се прегласавали.

Која је ваша порука или савет Младену Иванићу?
– Немам савет за њега

Архива