Наша коалиција ће формирати будућу владу

03.11.2014 Актуелно

Потпредсједник Радојичић истиче да је наша странка дјелимично задовољна резултатом јер смо добили предсједника Републике Српске и побиједиле су наше кандидатске листе за Народну скупштину Српске и Парламент БиХ.

„Били бисмо задовољнији да смо освојили још више посланичких мјеста, али резултат је такав какав је“, рекао је Радојичић у интервјуу за дневни лист „Прес Републике Српске“.

Интервју, у коме је Радојичић говорио о односу са коалиционом партнерима, приоритетима будуће владе, односима у БиХ, преносимо на нашем порталу.

У којој фази су преговори актуелних коалиционих партнера?

„Видјеће се у уторак! Ми цијенимо да имамо 42 гласа у Скупштини, али нико не брани коалиционим партнерима да разговарају са другом страном. Социјалисти тренутно играју игру коју је у Србији играо Ивица Дачић, видјећемо како ће то све да се заврши“.

Како оцјењујете резултат избора у ФБиХ?

„Бошњачка политичка сцена је још гора од наше јер се тамо ама баш ништа не зна. СДА је упала у потпуно исти филм у којем је био СДП БиХ прије четири године. Златко Лагумџија је тада покушао све да предрибла, да бира с ким хоће, а с ким неће и на крају је развалио и ФБиХ и Савјет министара. СДА је сада у истом филму! Они не би са ХДЗ-ом, не би са СНСД-ом, а с ким би?! Добили су резултат који им појединачно даје највише мандата, али им не даје за право да се понашају како хоће. Значи, потпуно исти филм у којем је био Лагумџија, а изгледа да тога нису свјесни и почели су дриблање као и Лагумџија када се по шумама изнад Сарајева састајао са СДС-ом“.

Да ли то значи да није празна прича опозиције да немате 42 гласа?

„Ја мислим да имамо! Социјалисти су тренутно дали наду и нахранили опозицију, која је и по резултатима избора остала у опозицији. Ово што се сада дешава је демократски јер свако има право да преговара са сваким, али сматрам да је непотребно правити ове компликације зато што ове три странке – СНСД, ДНС и СП – већ у уторак могу да заврше посао. Понављам, видјећемо шта ће се издешавати и како ће се даље развијати ситуација!“

Да ли Петар Ђокић тврди пазар или…

„То морате да видите с њим, а вјерујем да ћете га ловити за интервју“.

Хипотетички, ако актуелна владајућа коалиција постигне договор, шта ће бити приоритети у раду будуће владе?

„Економска питања морају да буду приоритет будуће владе ко год да је буде формирао. Цијела ова година је прошла у неким другим пословима, мајске поплаве су ставиле у фокус једну ствар, послије тога су дошли избори, тако да више од пола године није рађено у редовним околостима и у законодавству нису доношене одлуке које је требало да се доносе. У овом мјесецу морају да се креирају економска политика и буџет за идућу годину јер је тај посао већ у „цајтноту“ и сигурно ће чекати нову владу“.

Да ли би Игор Радојичић био спреман да се ухвати у коштац са свим тим проблемима?

„Ствар договора унутар партије ће бити ко који посао треба да ради, наравно уз договор са коалиционим партнерима, јер је тренутни распоред снага такав да мора бити потпуна сагласност коалиционих партнера и због сваког појединачног кандидата и због сваке политике. Значи, ниједна странка појединачно нема капацитет да сама може доносити одлуке. На свакој теми мора да постоји консензус, што ће временски и у смислу рада бити захтјевно, али у сваком случају, економска питања морају да буду приоритет“.

У кампањи сте званично предложени за мандатара?

„То је био један од приједлога СНСД-а! Резултат избора не даје сигурност СНСД-у да мора дати мандатара јер о томе мора да постоји сагласност свих коалиционих партнера“.

Када се може очекивати избор нове Владе Републике Српске и ко ће је чинити?

„Овдје је реална постојећа коалиција! Народна скупштина Републике Српске би могла бити конституисана око 25. новембра, потом се мора конституисати Вијеће народа, а тек потом Влада Републике Српске, тако да је реално имати владу до краја децембра и то у најбољој варијанти. Ми смо 2006. и 2010. године, када су избори одржавани седам дана прије овогодишњих, успјевали да формирамо владу до краја децембра“.

Да ли је врх СНСД-а задовољан резултатима?

„Дјелимично смо задовољни јер смо добили предсједника Републике Српске и побиједиле су наше кандидатске листе за Народну скупштину Српске и Парламент БиХ. Били бисмо задовољнији да смо освојили још више посланичких мјеста, али резултат је такав какав је. У Народну скупштину су ушли представници 12 странака, тако да ће нови сазив највише личити на онај из периода од 2002. до 2006. године, који је био „тешко управљив“ и у којем су се промијениле три владе“.

Када то говорите, дјелујете као да ни по коју цијену не бисте остали на челу парламента?!

„То је опет ствар преговора јер је могуће да предсједник парламента буде из ДНС-а, а мандатар из СП-а, па и да СНСД подржи неку мањинску владу! Није ријеч само о предсједнику парламента зато што је тешко управљати парламентом са тако нестабилном сценом. Најнестабилнији је био тај мандат од 2002. до 2006. године када је у парламенту било 17 партија и то нико није могао да контролише јер су сваки час један или два посланика искакала и правила већине, прекидане су сједнице, није се знало када почињу, а када завршавају…“

Коалиција „Домовина“ одједном је постала пожељан партнер свима?!

„Па не бих баш рекао свима! Став СНСД-а, када је ријеч о „Домовини“, исти је и прије и послије избора. Ми не видимо могућност да се са њом програмски сложимо, а СДС је одмах са њом почео директне разговоре, спуштајући рампу и договарајући да се по сваку цијену скине СНСД. У коалицији „Домовина“ је не знам ни сам колико партија, чини ми се најмање седам, тако да се поставља питање како уопште разговарати са седам странака“.

Колико је реално да нека странка из Савеза за промјене искочи и приклони се актуелној већини?

„Све до ове авантуре социјалиста, у којој су подигли цијену опозицији, нама су се јављали људи из неколико опозиционих партија који су гунђали на своје, показујући спремност за сарадњу са СНСД-ом. Ова тренутна егзибиција социјалиста направила је затишје, па људи чекају како ће се све завршити. Претпостављам да би формирање владе значило прекретницу у парламенту и да би било промјене страначких дресова“.

Послије постизборне реторике то се чини немогућим, али да ли има шансе за евентуалну сарадњу СНСД-а и СДС-а?

„Једина математички стабилна коалиција била би СНСД-СДС, али је она у овом тренутку политички немогућа. Мислим да уопште неће бити никаквих разговора док се на другој страни не деси нека персонална промјена која би могла да значи мост ка стварању некакве комуникације и сарадње. Без успостављања те комуникације цијела Република Српска ће имати проблеме. При томе не говорим само о комуникацији ради евентуалног формирања заједничке владе, већ о томе да је бирачко тијело дубоко подијељено, а тај анимозитет који повремено избије у мржњу дугорочно не може Српској да донесе ништа добро“.

Архива