ХДЗ БиХ и СДА без договора за ниво БиХ

15.11.2014 Актуелно

Човић и Изетбеговић најавили су да ће у уторак, 18. новембра, бити потписан споразум о принципима дјеловања нове власти ХДЗ-а БиХ, СДА и ДФ-а када је ријеч о власти у ФБиХ.

Лидер ХДЗ-а БиХ изјавио је да се на данашњем састанку у Мостару саговорници нису „оптерећивали“ питањем како доћи до партнера из Републике Српске, те додао да вјерује да ће и то бити договорено.

„Ја имам свој став, Изетбеговић свој, али нама је циљ успоставити власт која неће имати блокада“, додао је Човић.

Изетбеговић је изразио увјерење да неће бити проблема ни око формирања власти на нивоу БиХ.

На питање новинара да ли постоји могућност да се наставе разговори са СНСД-ом уколико ова странка успостави власт у Српској и јесу ли „заковани“ његови ставови о том питању, Изетбеговић је рекао да је Додик „заковао ствар када је изјавио да БиХ треба укинути, да је никаква, смијешна, недоречена, неодржива, да је треба подијелити“.

Изетбеговић је додао да је то и због чињенице да је за Додика неприхватљива квалификација „геноцид у Сребреници“, да су за предсједника Српске оптужбе против некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића измишљотине и манипулације, те да је генерал Ратко Младић херој.

Он је оцијенио да је „Додик ‘заковао ствар’ за овај мандат“ јер је изјавио и да ће Српска једног дана донијети закон да се не примјењују одлуке Уставног суда, да је за Владу Српске неприхватљиво да суде „судије муслимани“, те да „Изетбеговић није добродошао у Српску и да тамо не смије долазити“.

Архива