Додик:Народ издају не прашта

11.11.2014 Актуелно

Додик је рекао да ће сада доћи до дефинисања нових приступа и политика, те да ће он и нови сазив Владе Републике Српске, коју ће чинити СНСД, ДНС и СП, остати на позицијама стабилности и јачања Републике Српске.

Додик тврди да су СДС, ПДП и НДП пристали да пренесу надлежности РС на ниво БиХ и да ће њихови поступци бити далекосежно политички штетни за РС.

„Нисам ја сигуран да многи који су гласали за СДС и ПДП, осим Бошњака који су гласали за Младена Иванића, подржавају то што они раде. Српски народ је јединствен у очувању РС. Народ некад може бити доведен у неку врсту заблуде. Али народ издају не прашта“, рекао је Додик.

НН: Када очекујете конституисање Народне скупштине и полагање заклетве за други мандат предсједника РС?

ДОДИК: Процјењујем у првој седмици након 20. овог мјесеца.

НН: Да ли очекујете да се неко придружи коалицији СНСД – ДНС – СП коју сте досад водили?

ДОДИК: Најважније је да ми имамо већину с којом можемо изаћи да се изабере скупштинско руководство, а након тога да приступимо избору владе.

НН: Да ли имате план Б у случају да опозиција успије да прикупи већину, с обзиром на то да они, барем у јавности, тврде да ће имати већину?

ДОДИК: Нема потребе да коментаришем опозицију. Оно што смо ми рекли је како ствари заиста стоје. Наша коалиција има сигурна 42 потписа. Они шире тај јавни дискурс лажи како они имају неку већину са 36 и да то представља више него 42, а сад се показује да немају чак ни тих 36. То је шизофрена ситуација, на коју сте и Ви насјели када на такав начин постављате питање.

НН: Шта у случају ако буде била асиметрична власт, па да у РС власт има СНСД са својим партнерима, а на нивоу БиХ учествује опозиција из РС?

ДОДИК: Период институционалне стабилности РС је, нажалост, завршен. Период од протеклих осам година ће бити написан као најбољи и најстабилнији период Републике. Не само у институционалном него, усуђујем се рећи, и у политичко-економском и социјалном смислу. РС је показала да је, када води своје аутентичне послове и брани своје аутентичне интересе и на нивоу РС и БиХ, онда најуспјешнија. Многи су у протеклих осам година настојали да то промијене па чак и чујем флоскулу да је то био „застој“ у протеклих осам година. То није био застој! Застој је био у настојању да се пренесу надлежности на ниво БиХ и да се развласти РС, а ми смо то зауставили. Да ли нам се то сад враћа кроз ово што сад видимо на политичкој сцени не могу да кажем. Али ја имам намјеру да као предсједник наставим борбу за статус Републике.

НН: Шта се то, по Вашем мишљењу, тренутно дешава на политичкој сцени? Које врсте политичких аранжмана на нивоу државе се сада праве?

ДОДИК: Дакле, кључан је базични споразум СДА и Жељка Комшића на нивоу БиХ. Њега треба прочитати. На бази тога и знајући с чиме наступају и Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић према РС, дата су велика обећања да би заједно за сто довели СДС и ПДП да то с њима потпишу. У самом том споразуму има низ дискутабилних ствари у вези са статусом Републике. Рецимо, за војну имовину. Подваљена је једна флоскула – или свјесно прихваћена од стране СДС-а, ПДП-а и Чавића – да треба укњижити војну имовину. Да је то могло, била би укњижена досад. То не зависи од заједничких институција него од споразума ентитета. Управо недостатак споразума ентитета по том питању није могао довести ни до доношења закона који је раније тражен, нити до укњижења. Они су олако пристали на то и тиме се задире у једну од најважнијих ствари за РС и њену својину. Мораћемо јавност упознати веома прецизно о чему се овдје ради. Друго важно питање је прихватање њемачко-британске иницијативе, бјанко, без детаља. Ја сам разговарао с њима (амбасадорима Велике Британије и Њемачке) принципијелно, наравно. Они су тада рекли да нема детаља. Али то није сметало овима да то прихвате. А сада, када дођу детаљи, онда ће се народ хватати за главу. Написано је тамо да ће доћи до комплетних промјена у запошљавању и много чега другог. Све су они то потписали, а сада у еуфоричној атмосфери тврде како они не преносе надлежности, потписивањем око имовине. А шта је то него преношење надлежности?

НН: Каква је, према Вашем мишљењу, позадина тога? Какви су мотиви?

ДОДИК: Ја сам имао могућност да се с њима (СДА, ДФ) видим неколико дана прије. И ми смо добили сличан папир који су ови потписали. Чак и нешто мекши него овај. Наравно, када почнете да причате о политикама добијете могућност да прихватите или одбијете. На пет њихових захтјева кад смо дошли буквално у позицију да се изјаснимо са „да“ или „не“, ми смо рекли „не“! Сада је очигледно да су им ПДП и СДС рекли „да“.

НН: Шта се налазило у том папиру?

ДОДИК: То је политика коју Бакир Изетбеговић и СДА већ дуже вријеме проводе, политика дестабилизације РС. Чујем их сад како говоре да смо и ми с њима разговарали. Да, ми јесмо разговарали, али смо ми рекли „не“ таквим политикама. Они климају главом и говоре „да“. Они продају причу, ето, био је и СНСД у тим разговорима, зашто и ми не бисмо? Наравно да и они могу да разговарају. Ја не мислим да је то незаконито што су они урадили. Али то политички јесте штетно и неодрживо за РС. Видјели смо како је СДС преко Шаровића вршио надлежност министра спољне трговине коју је добио тамо. Чак и Тадић док је био предсједавајући Дома народа. Нигдје га није било кад је требало да се заштити РС. Но, овдје су сада могуће дугорочне анализе. То се односи на чињеницу да је и прије избора било познато потписивање споразума СДС-а и СДА да се спрема процес који иде за тим. Нисмо ми били наивни, и ми кад смо ишли у Сарајево знали смо да се ишло за тим. Знали смо и тада да ће СДС изабрати лошију ствар за РС, а најбољу за БиХ. Они имају намјеру да праве неку БиХ. Како ће то успјети и како ће се поставити и они који не желе такву БиХ, видјећемо. То је сад ствар процеса. А кад томе додате одушевљење међународног фактора оваквим споразумом, онда закључите да и они стоје иза тога. Сад ће, наравно, опет неко да каже да ми умишљамо. Али невјероватно је да се само на једном састанку сложи с тако огромним сетом политичких питања – а да притом није било указивања или припрема да се тако нешто спрема. Али одговорност за РС остаје у изабраном предсједнику Републике и Влади, која ће врло брзо бити изабрана у Скупштини. Према томе, све зависи од нас. Ја мислим да је Босић на све то пристао јер нема другог избора. Он мора да пристане да добије било какву позицију, јер ако не, онда одлази с мјеста предсједника странке. Они вјероватно размишљају „ко шиша РС, важно је да ми њих окривимо тамо“. И то смо ми могли да видимо код рјешења која су прихватили у споразуму који су потписали. Кад томе додате још оно што су Изетбеговић и Комшић договорили за БиХ, а то је да се створе два нова министарства пољопривреде и образовања и да се успостави нова инстанца Суда БиХ – све оно што смо одбијали претходних година и што ће се сигурно ставити на дневни ред СДС-у и ПДП-у, и све оно остало што су им рекли да сад не ставе на папир, а са чиме су се они унапријед сложили да се спроведе – кад све то ставите, бојим се да имамо веома трауматичне политичке процесе. На моју жалост и свих људи овдје – период институционалне стабилности РС је завршен. Сада ћемо морати да дефинишемо неке наше нове приступе и политике и наш нови однос према тим питањима. Али ми остајемо на позицијама стабилности РС и њеног јачања.

НН: Да ли се плашите да је дошло до подјеле српског корпуса, с обзиром на тако супротстављене политичке ставове два српска блока?

ДОДИК: Знате шта, нисам ја сигуран да многи који су гласали за СДС и ПДП, осим Бошњака који су гласали за Младена Иванића, подржавају то што они раде. Српски народ је јединствен у очувању РС. Народ некад може бити доведен у неку врсту заблуде. Али народ издају не прашта. А из самог СДС-а све више имамо гласове оних који то кажу и људи који су раније били виђени чланови СДС-а. Али немам намјеру да се бавим њима. Њихова организација је њихов проблем.

НН: Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ, раније је потписао ону декларацију народњачких странака са СДА и СДС-ом. Али данас је рекао да остаје привржен договору са СНСД-ом. Како ће се, према Вашем мишљењу, ХДЗ понашати?

ДОДИК: Потписали смо и ми споразум са Социјалистичком интернационалом и сарађивали са господином Човићем. Па шта? То ништа не мијења.

Архива