Додик за РТРС: Савез за промјене нарушава стабилност Српске

12.11.2014 Актуелно

 Након тога дошло је до споразума СДА, ДФ и Савеза за промјене. Додик је у емисији РТРС „Круг“ рекао да ће тим споразумом доћи до више преноса надлежности и да је завршен период институционалне стабилности Републике Српске

За предсједника Српске питање војне имовине није једино питање које је спорно у Споразуму Савеза за промјене, СДА и ДФ. Истиче да је тим споразумом прихваћен претходни споразум СДА и ДФ којим је планирано оснивање министарстава пољопривреде и образовања на нивоу БиХ али и оснивање Апелационог суда БиХ, што представља пренос надлежности. Тврди и да се Савјету министара БиХ дају овлашћења владе и да то може довести и до директног укудања чланова Предсједништва БиХ. Предсједник тврди да је тиме завршен период институционалне стабилности Српске.

Додик сматра да документ који су потписали СДА и ДФ представља велики проблем за Српску, јер је у њему наведено да механизам координације има предсједавајући Савјета министара, а то, каже предсједник, није механизам координације који је РС договорила.

Коментаришући излазак Војислава Шешеља из Хага након 12 година, предсједник Српске рекао је да је Шешељ 12 година провео у притвору зато што му нису успјели доказати ниједно убиство, нити његово учешће у организованом злочиначком подухвату.

Предсједник Додик у емисији „Круг“ поновио је да очекује да ће нова Влада Српске бити формирана до Нове године и да ће мандатар бити особа из СНСД.

Коментаришући подијељеност међу српским политичарима, Додик је рекао да је то лоше за Републику Српску.

Комплетан видео садржај емисије можете погледати овдје

Архива