Додик: СДС, ПДП и НДП преварили бираче

16.11.2014 Актуелно

 

Додик је рекао да су грађани Републике Српске, посебно они који су гласали за СДС, ПДП и НДП, и прије него што је Централна изборна комисија прогласила коначне резултате избора, схватили да су преварени и да су те три странке гласове добили на превару.

Да се којим случајем данас понове избори у Републици Српској, Додик је рекао да је убијеђен да ни ПДП ни НДП не би прешли ценсус, а СДС би остао без значајног броја мандата.

„Када смо ми указивали и говорили да СДС води опасну политику по Републику Српску, да је на сцени једна нова пробосанска политика те странке, онда су говорили да плашимо бираче и правимо конструкције у страху од губитка избора. И шта се десило? Ми смо побједници избора, а свима је данас јасно да је СДС са својим сателитима пробосанска партија“, истакао је лидер СНСД-а.

Коментаришући јучерашњу изјаву потпредсједника СДА Бакира Изетбеговића због чега СНСД и Милорад Додик нису прихватљиви партнери у заједничким институцијама БиХ, предсједник СНСД-а је рекао да је очигледно да лидери СДС-а, ПДП-а и НДП прихватају да је „у Сребреници био геноцид, да су Радован Караџић и Ратко Младић ратни злочинци и да БиХ нема алтернативу“.

„Ако су они прихватљиви партнери за Бакира Изетбеговића онда значи да су му дали и прхватљиве одговоре на питања о наводном геноциду у Сребреници, ратним злочинима и будућности БиХ“, истакао је Додик.

У предизборној кампањи у Републици Српској, рекао је Додик, све странке, осим оних које окупља коалиција Домовина, народу су обећавале да ће се борити за Републику Српску, за њену институционалну стабилност…

„Грађани су више вјеровали коалицији окупљеној око СНСД-а и зато смо добили више гласова. Али шта се сада десило? СДС, ПДП И НДП су гласове добили говорећи да ће се борити за Републику Српску, али потписом на споразуму са СДА И ДФ потврдили су да су се борили само за власт, јер су њихови потписи на том споразуму уперени против интереса Републике Српске и њене институционалне стабиности“, истакао је Додик, који је предсједник Српске.

Он је навео да је након избора лансирана теза како је друштво, односно народ у Републици Српској дубоко подијељен, што наводно потврђују резултати избора.

„Теза је сумњива, јер у свакој држави постоје двије кључне политике или стратегије или у коначници политичке партије око којих се опредјељују бирачи“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да САД имају републиканце и демократе, Велика Британија конзервативце и лабуристе…, па нико не говори да су подијељено друштво.

„На протеклим изборима, 12. октобра људи су се опредјељивали за приступ у руковођењу и очувању Републике Српске, па су и резултати показали да су мишљења подијељена, а Република Српска демократско друштво“, истакао је Додик.

Иако се мишљења у Српској разликују, рекао је он, ипак, ниједан бирач српске националности да је знао да ће неко трговати Републиком Српском никада не би гласао за странке које су 9. новембра потписале онакав споразум у Сарајеву са СДА и ДФ-ом, који је апсолутно штетан за очување Републике Српске и њене интересе.

Архива