Додик: Република Српска је посвећана миру

26.11.2014 Актуелно

Додик је поручио да Српска и он као њен предсједник имају задатак да се боре против оних који су мислили да ће Република Српска бити тренутна појава на политичкој и територијалној карти Европе.

Он је напоменуо да Српска поштује Дејтонски споразум и жели мир, али да исто тако и људи у Републици Српској поштују Србију и желе да она буде најјача земља на Балкану.

„То је дио наше емоције коју нам нико не може ускратити. Само јаку Србију видимо као земљу која може бити гарант стабилности и мира на Балкану“, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да реформе у Србији, које проводи премијер Александар Вучић, имају симпатије и подршку Српске, те поручио да у и Српској друштво мора да се трансформише и реформише.

„Загледани у оно што се ради у Србији, ући ћемо у процес реформи које треба да дају нови импулс Републици Српској“, истакао је Додик.

Он је поновио да за Републику Српску није проблем БиХ у којој Српска трајно постоји „несмањене снаге“. „Али, БиХ која нема у себи Републику Српску или унитарна БиХ има проблем са нашим политичким ставом“, додао је предсједник Републике Српске.

Додик је поручио да Република Српска неће бити сметња реализацији европских иницијатива које подржава, напомињући да Српска гаји скепсу према ономе што би могло да буде додато у „детаљима који су данас непознати“.

Предсједник Српске је поручио да жели да ради на уставном очувању мира у БиХ и да Српска нема аспирација да учини било шта што би дестабилизовало регион.

„Али, имамо намјеру да се политичким средствима ратнички боримо за наша права која смо добили Уставом, Дејтонским мировним споразумом и свиме што нам даје право да егзистирамо као политичко-територијална заједница“, напоменуо је Додик.

Он је поручио да Српска није усмјерена ни против кога. „Желимо да развијамо свој аутентични живот, загледани у Србију коју волимо, у БиХ у којој морамо да будемо, у регион и ЕУ“, нагласио је Додик.

Додик је захвалио премијеру Вучићу што је сарадњу Србије и Српске дигао на квалитетан ниво. „Та сарадња може да се издигне и на виши ниво, али не на штету неког трећег, него напросто да бисмо заједно градили живот на начин који познаје савремени свијет и Европа“, рекао је Додик.

Захваливши за Велику награду хуманитарне организације Јапанско друштво, која му је вечерас уручена у Београду, Додик је подсјетио да Република Српска гаји пријатељске односе према Јапану и његовом народу, и да је захвална за подршку у процесу реконструкције и успостављања мира у БиХ.

Он је истакао да јапанска помоћ, која је достигла 400 милиона долара, није била условљена политиком.

Велика награда хуманитарне организације Јапанско друштво уручена је вечерас у Београду предсједнику Републике Српске Милораду Додику, премијеру Србије Александру Вучићу и прослављеном српском режисеру Емиру Кустурици.

Архива