Додик: Политичке партије са сједиштем у Српској формирају власт

27.11.2014 Актуелно

„Ово је први пут да ће власт чинити партије са сједиштем у Републици Српској, што нам је био и примарни циљ“, рекао је Додик новинарима, након састанка са представницима ДНС-а, НС и Српске радикалне странке.

Он је поновио да је циљ да институције власти буду формиране до краја ове године, те да Коалиција ДНС-СП-СНСД има скупштинску већину за формирање власти.

Додик је истакао да је на састанку разговарано и о одређеним политикама важним за успјешан рад.

„Коалиција политичких партија СНСД-ДНС-СП апсолутно је јединствена и чврста, што је показало и успјешно конституисање Народне скупштине Републике Српске“, додао је Додик, напоменувши да би мандатара могао да именује током предстојећег викенда или у првим данима наредне седмице.

Он је рекао да постоје назнаке и неких других политичких партија да желе да се прикључе већини за избор нове владе Републике Српске.

Додик је навео да ће коалиција СНСД-ДНС-СП имати три делегата у Дому народа парламента БиХ који ће бити изабрани до уторка, 2. децембра, као и делегати у Вијеће народа Републике Српске.

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да ова коалиција жели стабилну и јаку Републику Српску.

Он је истакао да има пуно повјерење у предсједника Српске када је ријеч о избору мандатара за састав Владе Српске.

Павић је нагласио да је Република Српска прва у БиХ конституисала парламент.

„Желимо да у Републици Српској брзо завршимо формирање власти. Сигуран сам да ћемо, након конституисања парламента, ефикасно формирати и владу Републике Српске, чиме бисмо допринијели стабилности Српске“, каже Павић.

Предсједник НС Адам Шукало рекао је да Република Српска у наредном периоду треба да крене путем реформи.

„На данашњим консултацијама смо се усагласили да се скупштинској већини могу придружити и неке друге политичке партије, уколико нас не буду условљавале“, истакао је Шукало.

Предсједник СРС Драган Ђурђевић нагласио је да је владајућа коалиција у Републици Српској апсолутно јединствена и да ће ова партија дати пуну подршку формирању институција власти.

Консултацијама са предсједником Републике Српске присуствовао је и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић.

Додик је јуче обавио консултације о именовању мандатара са делегацијом СНСД-а.

Архива