Додик: Полиција чувар идентитета и суверенитета Српске

15.11.2014 Актуелно

Обраћајући се бројним званицама, Додик је подсјетио на тешке изазове у прошлости када се реформама покушавао умањити значај полиције и на снажну одбрану из Републике Српске да се очува полицијска структура као важан дио идентитета Републике.

Додик је ову побједу за субјективитет полиције Републике Српске назвао једном од најважнијих политичких побједа у новијој историји Српске.

„У овој борби нисмо побиједили друге, него себе, јер смо ми били ти који су губили и то свјесно давали и морали смо једном да станемо и да кажемо да желимо да побиједимо, а идентитет који данас видимо у полицији је несумњиво наша огромна побједа“, истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске упозорио је да слиједе нови изазови. „Нажалост, осјећам да је прошао период дуже институционалне стабилности Српске и да улазимо у период додатне дестабилизације у институционалном политичком смислу и то пред све наше одговорне људе ставља нове изазове за стабилизацију укупног система, прије свега институција“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, изазов који слиједи и за полицију је да буде више друштвено одговорна према једној и јединој Републици Српској и њеном народу.

Предсједник Српске је поручио да у полицији не смије да буде политике ни подјела и да полиција мора да представља идентитет Републике Српске и њену безбједност.

Он је оцијенио да пред полицијом данас нису само традиционални изазови, као што су борба против криминала и корупције, заштита закона и система, него је као кључно питање издвојио развијање капацитета за борбу против тероризма који је присутан или као значајна опасност већ идентификован.

„У наредне двије године ћу као предсједник Републике подржати опремање полиције Српске као најбоље и најзначајније агенције у региону, што значи набавку свега што треба да имамо, од нове техничке опреме до оружја“, најавио је Додик.

Он је назвао срамном позицију полиције коју су наметнули странци кроз разна правила и указао да је немогуће бранити систем ако се има право на једну дугу цијев на 10 припадника полиције, што је неефикасно.

„Оно што сада морамо урадити је да сваки припадник полиције у складу са европским правилима има право и на дугу цијев и све оно што буде требало, а морамо и зановити и подмладити полицију, што је сљедећи циљ који морамо остварити“, поручио је предсједник Републике Српске.

Додик је додао да из полиције морају да оду они „који су склони да кокетирају и сарађују са криминалним сектором“ и поготово они из полиције који су у служби неких других полиција, иностраних служби.

„Једини начин да одбранимо идентитет полиције Републике Српске је то да имамо одане полицајце који ће сарађивати са свим другим агенцијама, али неће бити службеници туђих агенција у нашој структури, а њих има и ја их знам и рећи ћу који су“, поручио је предсједник Републике.

Обраћајући се званицама на свечаној академији, Додик је обећао да ће се борити за опремање полиције на највишем могућем нивоу, њено подмлађивање и одговорност и способност полиције да заштити сваког грађанина Српске, сваког полицајца, да заштити систем и његове вриједности и да покаже ефикасност у одвраћању сваког угрожавања.

Он је похвалио велике акције полиције у борби против криминала и указао да је након тога изостала одговорност тужилаштава и судова.

„Немам примједаба на полицију у њеном напору да се бори против криминала и корупције и не прихватам да полицајац треба да буде изложен шиканирању криминалних елемената, због чега се залажем за промјену закона о полицијским службеницима којим треба да им се врати статус који су раније имали, јер је то примјерено нашој културти и држави“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, полиција Српске је несумњиво понос Републике и може да стоји „раме уз раме“ са многим европским полицијама.

„За наше друштво је потребан јачи статус и друштвена улога и законска позиција полицијских службеника и зато ћу од нове владе тражити да ради на овим питањима и да без оклијевања направимо полицију која ће бити понос свих нас“, закључио је Додик.

Он је оцијенио да нису били случајни покушаји да се из полиције Републике Српске „извуку“ њене надлежности.

„Отели су многе ствари које су нам по Дејтону и Уставу припадали, али то не значи да се ми морамо помирити с тим и зато политичка структура данас у Републици Српској не изазива поштовање странаца и политичког Сарајева јер жели да узме оно што јој припада, желимо да будемо своји на своме, ми морамо да будемо свјесни и да то хоћемо, јер ако нећемо, изгубићемо и ово што имамо“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је најавио борбу за стабилност институција која се огледа и у сфери јавне потрошње, али је рекао да неће подржати уштеде које би ишле ка смањењу плата полицији, образовању и јавном сектору, уз поруку да оне неће бити ни повећаване. /крај/љб/мђ/фото

Архива