Додик: Неће бити смањења плата у јавном сектору

27.11.2014 Актуелно

 „То ћемо да обезбиједимо синхронизацијом одређених мјера, односно рестуктурирањем јавних предузећа и довођењем њихове позиције у оптимално стање пословања“, рекао је Додик након консултација о именовању мандатара за састав Владе Републике Српске са представницима Савеза синдиката Српске.

Додик је истакао да позиција Савеза синдиката Републике Српске мора да буде уважавана у свим разговорима и структурирању Владе Српске, као и у функцији додатног уређења рада у цјелини.

„Радници у Републици Српској неће бити препуштени стихији. Има много проблема које морамо ријешити, а конструктивни приједлози Синдиката могу да буду саставни дио будућих рјешења“, додао је Додик.

Предсједник Савеза синдиката Српске Ранка Мишић нагласила је да синдикат жели да буде консултован приликом именовања министра рада Српске.

„Не одустајемо од формирања министарства рада, јер тај ресор мора да буде засебан. У овом тренутку има много радника у приватном и јавном сектору чија права се не поштују, који не могу да овјере здравствену књижицу и да буду пензионисани“, рекла је Мишићева.

Она је напоменула да радници у Српској морају да буду редовно плаћени и да буду уплаћени порези и доприноси.

„Оно што пуни буџет Републике Српске и што треба да одржи потрошњу до сада је било у запећку. Тако нешто нови мандатар не смије дозволити, јер би то био превелики луксуз“, додала је Мишићева.

Консултације о именовању мандатара за састав Владе Републике Српске Додик је данас обавио са ДНС-ом, СРС-ом, НС-ом, СП-ом, ПУП-ом и коалицијом „Домовина“, а јуче са делегацијом СНСД-а.

Архива