Додик: Не вјерујем у добре намјере СДА и ДФ-а према Републици Српској

15.11.2014 Актуелно

„Ми не вјерујемо у способност те клијентеле која се ставила у шаке /замјенику предсједника СДА/ Бакиру Изетбеговићу и /лидеру ДФ-а/ Жељку Комшићу да могу на најбољи могући начин да одбране интерес Републике Српске“, рекао је Додик новинарима у Бијељини, гдје је данас присуствовао свечаној академији поводом крсне славе Министарства унутрашњих послова Српске, Светог архангела Михаила.

Он је додао да не спори право СДС-а, ПДП-а и НДП-а да као политички фактори праве било какав политички савез, али да сумња да они имају карактер да одбране позицију Српске, јер то нису чинили ни раније када су били у прилици.

Додик је навео да је за вријеме власти коју су раније обављале ове странке Република Српска изгубила фискалну сувереност, војску и бројне друге надлежности.

Додик, који је лидер СНСД-а, рекао је да, за разлику од ових странака, његова партија никада није ишла у Сарајево да нешто нуди, него увијек само када се мора и то да каже став Републике Српске.

„Као предсједник Републике и предсједник партије која је добила највећу подршку и формираће власт у Српској, увјерен сам да имамо енергије и снаге да очувамо и јачамо институционалну стабилност Српске и у наредном времену“, поручио је Додик.

Додик је подсјетио да на нивоу БиХ не постоји извршна власт, да постоји само Предсједништво БиХ као извршни орган власти, а све друго су помоћни органи, укључујући и Савјет министара.

„По ономе што су они /СДС, ПДП, НДП/ потписали, видимо опредјељење да се јачају извршне структуре власти на нивоу БиХ и да се врше институционалне реформе, што је за нас опасно“, истакао је Додик.

Он је додао да је опасна и прича о војној имовини о којој се 11 година држао принципијелан став који фаворизује позицију Републике Српске и њено право.

„У Уставу БиХ пише да она има надлежности које су јој тим уставом изричито дате, а све остало припада ентитетима, тако и својина“, подсјетио је Додик.

Према његовим ријечима, чак је и некадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун, када је доносио одлуку о забрани располагања, написао да доноси закон о забрани располагања имовином Републике Српске, чиме је и дефинитивно признао да је то имовина Српске.

„Онда се појаве /лидер ПДП-а Младен/ Иванић, /лидер НДП-а Драган/ Чавић и /лидер СДС-а Младен/ Босић који потпишу у споразуму да ће укњижити, наводно, неку имовину на бази одлуке Предсједништва БиХ, што је потпуно лажна ситуација, јер не постоји таква одлука“, упозорио је Додик.

Он је додао да нема, нити може постојати акт Предсједништва БиХ за укњижење.

Додик је за опозиционе лидере рекао да су сасвим непримишљено ушли у такву врсту приче. „Зато ми сумњамо у њихове могућности да Републици Српској подаре заштиту која је неопходна“, закључио је Додик.

Говорећи о односу ХДЗ-а БиХ и СДА, Додик је рекао да је ХДЗ БиХ одлучан и политички мотивисан да постави на дневни ред неколико политичких питања о позицији хрватског народа у БиХ, те оцијенио да ће то бити неприхватљиво за СДА.

Коментаришући спекулације о томе ко има посланичку Народној скупштини Српске, Додик је истакао да сви који су радили на дестабилазицији Републике Српске у политичком и медијском смислу настављају то и сада ширењем разних спекулација.

„Без обзира на све то, коалиција СНСД-ДНС-СП има довољно гласова да изабере скупштинско руководство и то ћемо завршити 24. новембра“, поновио је Додик.

Архива