Додик: Људи који доносе одлуке чуће о Републици Српској

01.11.2014 Актуелно

„У том погледу вјероватно ћу са некима успоставити контакте, а како ћемо сарађивати, видјећемо“, изјавио је Додик новинарима из Републике Српске у хотелу „Краун плаза“, гдје се одржава састанак Трилатерале.

Он је рекао да је веома важно да се у овој прилици каже о ситуацији у Републици Српској, прије свега са становишта садашњег економског, финансијског и политичког положаја Српске и њених настојања да изгради стабилне институције и проводи Дејтонски споразум.

„У том погледу мислим да говорим данас, јер је тема скупа сарадња и развој односа у региону“, рекао је Додик, додајући да нико не може одмах сутра очекивати неке ефекте скупа.

Он је напоменуо да је ово пленарни скуп на коме се износе мишљења и којем присуствују сви важни људи из региона, а домаћин је предсједник Владе Србије Александар Вучић.

„Европске земље праве неке европске програме за западни Балкан и у том погледу биће веома важно то оснажити. У томе је незаобилазна и Република Српска“, нагласио је Додик.

Он је навео да је ријеч о скупу моћних људи из Европе и свијета финансија, политике, бизниса, инвестиционих фондова, банака који битно утичу на глобалне процесе и токове.

Додик је рекао да има ријетку прилику да као неко из Републике Српске буде учесник оваквог скупа, те захвалио организаторима за позив.

Почела конференција Трилатералне комисије

У Београду је иза затворених врата почела конференција Трилатералне комисије којој присуствује и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Тема 38. конференције Трилатералне комисије биће актуелна ситуација у Русији и Украјини, а биће ријечи и перспективама земаља западног Балкана.

Конференцију је отворио предсједник Трилатералне комисије Жан Клод-Трише, некадашњи шеф Европске централне банке, а високе званице ће поздравити премијер Србије Александар Вучић.

На овај скуп, осим предсједника Српске, позвани су и бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, предсједник Македоније Ђорђе Иванов, те премијер Црне Горе Мило Ђукановић.

На београдски састанак Трилатерале, коју називају и „свјетска влада у сјенци“, очекује се долазак око 180 истакнутих гостију, а међу њима су извршни директор „Ротшилд групе“, предсједник „Голдман Сакса“, као и бивши и садашњи политичари.

Архива