Додик: Договор СНСД-а и ХДЗ-а дугорочан

14.11.2014 Актуелно

Коментаришући изјаву предсједника ДФ Жељка Комшића да ће се у БиХ проводити руска политика уколико ХДЗ изабере коалицију са СНСД-ом, Додик је рекао да она указује на то ко је „изгубио живце“.

„Мислим да је Комшићева нервоза везана за захтјеве за промјену Изборног закона, које тражи ХДЗ, и хрватском телевизијом, што је са њима теже остварити него у савезништву са СНСД-ом“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Комшићева улога била је да девастира Хрвате у БиХ, а пошто му то није успјело у два мандата члана Предсједништва, то покушава формирањем партије и савезима који треба да минимизирају улогу ХДЗ-а и аутентичних представника хрватског народа.

Додик је навео да договор СНСД-а и ХДЗ-а није против никога трећег или било којег националног интереса Бошњака, али да јесте за афирмацију поштовања конститутивности народа и надлежности ентитета, као и одбацивања еуфорије њиховог олаког преношења.

„Изјава око руске политике је нешто што би требало да препадне НАТО, па да подигне авионе из Авијана /војне базе/ и пошаље их овдје“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да Русија нема ниједан политички захтјев против стабилности и територијалног интегритета БиХ, нагласивши да је упитно да ли је оно што Комшић говори његова воља.

„У сваком случају, поносни смо на руске инвестиције овдје и учинићемо све да их буде још више“, нагласио је Додик.

Он је рекао да од пројекта изградње крака гасовода „Јужни ток“ кроз Републику Српску неће одустати и да ће прво питање које ће СНСД покренути након конституисања парламента БиХ бити сагласност на уговор Владе Републике Српске и Владе Русије око његове изградње.

„Ако тога не буде, мислим да је то јасна порука нама да БиХ није у функцији нашег развоја, него у функцији његовог ометања и то нема никакве везе са политичким утицајем Русије или било кога другог“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је ХДЗ био сагласан са реализацијом пројекта изградње крака гасовода „Јужни ток“, док је „лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао да нема ништа против, али се показало да има“.

 

Архива