Додик: Дијелићемо и власт и одговорност

03.11.2014 Актуелно

Милорад Додик је, гостујући у емисији Око на РТС-у, рекао да његова странка СНСД има највећу подршку и потенцијал да формира владу иако има мањи број мандата него раније.

„Народ је одлучио, имамо легитимитет и сада идемо даље“, каже Додик и додаје да ће се радити на уштедама у јавној потрошњи.

Према његовим речима, договорено је да коалиција СНСД-СП-ДНС оформи Владу Републике Српске и додаје да ће се ускоро одржати састанак у Брчком, када ће се разговарати о структури будуће владе.

„Договорили смо се донекле о политичким и економским питањима и реформама које морамо да спроведемо. Сада тражимо људе. Ситуација није једноставна, али оно што ћемо морати да радимо јесте борба за јачу економију Српске, уништену у поплавама“, истиче Додик и додаје да је скоро 20 одсто БДП-а Српске уништено у поплавама.

Додик каже да мандатар са састав владе може да буде из СНСД-а, али и из друге странке.

„Сада смо у позицији да дефинитивно делимо власт, као и одговорност за потезе. Некада су могли велику партију да криве и да се провуку. Сада имамо већину да скупа радимо“, истиче Додик.

Председник Републике Српске додаје да му је жао што премијерка Српске Жељка Цвијановић није успела да освоји довољно гласова како би постала представник Срба у Председништву БиХ.

Како каже, разлог због ког Цвијанвићева у томе није успела јесте „предност у старту“, који је имао Младен Иванић. Ипак, додаје, он показује зрелост у одбрани интереса Срба.

Коментаришући резултате избора, председник РС каже да су странке, које је подржавала међународна заједница, пале зато што „народ не воли оне који имају моћ“.

Ипак, додаје, међународна заједница има велики утицај у БиХ иако не доносе конкретне одлуке, они су и даље „упетљани, креирају одлуке поготово у Сарајеву“.

Архива