Додик: БиХ заглибљена у неспоразумима

21.11.2014 Актуелно

Додик је оцијенио да Дејтонски споразум живи као међународни уговор, али да га је високи представник у БиХ значајно девастирао.

„Да 2006. године нисам заузео политички курс одбране Дејтонског споразума и позиције Републике Српске и од тада зауставио преношење надлежности на ниво БиХ, данас би Српска била празна љуштура“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци поводом 19 година од потписивања Дејтонског споразума.

Он је подсјетио да је високи представник силом, политичким прогоном и уцјенама приморао многе гарнитуре власти у Републици Српској да учине уступке које не би нарпавили да су имали право на аутентиучни израз политичке воље.

Према његовим ријечима, Република Српска је у посљедње вијеме чинила све на промоцији европских вриједности и показивала активан приступ рјешавању питања провођења одлуке у предмету „Сејдић и Финци“ и механизма координације институција на европском путу, али је на другој страни дошло до застоја.

„Данас се налазимо у чудној ситуацији да они који нису успјели да направе договор о питању ‘Сејдић и Финци’, односно Бошњаци, који желе да мајоризују Хрвате и Хрвати, који нису дозволили да буду прегласани, причају о кривици за тај застој“, оцијенио је Додик.

Он је изразио наду да ће нова иницијатива ЕУ о европском путу БиХ учинити нешто позитивно у том процесу.

Данас се навршило 19 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Архива