Цвијановић: Формирање нове Владе Републике Српске у најскорије вријеме

30.11.2014 Актуелно

„Спремна сам да за неколико дана одем у Народну скупштину Републике Српске, тамо поднесем експозе и затражим подршку за нову Владу Српске“, рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре, на којој је предсједник Српске Милорад Додик саопштио да јој даје мандат за састав Владе.

Цвијановићева, која је и актуелни премијер Републике Српске, каже да садашња Влада није успјела да заврши дио послова, јер је била ометена катастрофалним поплавама и одређеним политичко-економским околностима.

Она је истакла да ће Влада наставити да ради на јачању Републике Српске у политичком, економском и институционалном смислу.

„Нова влада ће, као и досадашња, бити на располагању грађанима, свим социјалним партнерима. Започете послове мораћемо завршити у неком наредном периоду“, рекла је Цвијановићева.

Она каже да ће нова Влада на постојећу листу приорирета додати и нове, као што су социјална осјетљивост, која је већ показана, а која ће бити карактеристика и нове Владе.

„У протеклом периоду успјели смо у тешким и сложеним околностима показати ту социјалну осјетљивост повећањем плата и пензија, да завршимо неке пројекте, завршимо студентске домове, да приведемо крају и програм збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, као и да интервенишемо и покажемо да јесмо народна Влада онда када је то било потребно становништву“, рекла је Цвијановићева.

Она је међу приоритете навела и јачање привреде, стварање добрих околности и прилика за отварање нових радних мјеста, те интервенцију да се очувају постојећа радна мјеста.

Цвијановићева је подсјетила да је у претходном периоду смањен ниво незапослености.

У јавном сектору, истиче Цвијановићева, биће присутна снажнија интервенција и већи искорак него до сада када је ријеч о сређивању стања у овој области, те увођење више реда, снаге и одговорности по питању рада контролних органа.

Цвијановићева је захвалила за указано повјерење, истичући да за њу нема непознаница у послу којег је радила у претходних годину и по дана, те да зна шта су потребе, предности и недостаци друштва.

Запошљавању, раду и привреди истакнутија позиција

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће у наредном периоду бити реорганизације министарстава, те да већ постоји одређена шема.

„Радићемо на томе да области – запошљавање, рад, привреда – добију можда истакнутију позицију“, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да ће реорганизација бити рађена на смислен начин, јер постоје одређене ствари гдје је потребно интервенисати.

Цвијановићева је напоменула да је и раније постојала намјера за реорганизацију, али да нису били створени услови за то.

Она је навела да за реорганизацију министарстава постоје и захтјеви социјалних партнера.

Актуелна Влада Републике Српске има 16 министарстава.

Архива