Чубриловић кандидат за предсједника НС РС, коалиција са СНСД-ом и СП-ом

22.11.2014 Актуелно

„Не да је само Главни одбор донио такву одлуку, такву одлуку подржава и коалиција ДНС-а, Напредне Српске и Српске радикалне странке, тако да практично наш коалициони споразум треба да буде реализован већ од понедјељка, 24. новембра, када је заказана конститутивна сједница Народне скупштине Републике Српске“, рекао је предсједник ДНС-а Марко Павић.

Он је новинарима након сједница Главног одбора и Предсједништва ове странке рекао да је данас у Бањалуци донесена одлука само за кандидата за предсједника Скупштине Републике Српске, те да о осталим кадровским питањима није разговарано.

Павић је рекао да коалиција СНСД-ДНС-СП има више од 42 посланика у Скупштини Српске.

„Ми имамо више од 42 посланика, ви знате да је 42 довољно за већину“, рекао је Павић.

Према његовим ријечима, након избора предсједника Народне скупштине и полагања заклетве предсједника Републике Српске, коалиције ће наставити са договором за остале функције.

Павић је навео да ДНС није могао прихватити захтјеве Напредне Српске и да се није могло ићи даље у разговору.

„Напредна Српска обавила је разговоре са још неким странкама, мене није интересовало са ким и ми смо усагласили да Напредна Српска остане у коалицији, а они су имали разумијевања и да мјесто у Дому народа парламента БиХ припадне ДНС-у“, рекао је Павић.

Он је поручио опозицији да „нада посљедња умире“. „Што не би пружили шансу опозицији да се нада и до понедјељка, а не до петка“, рекао је Павић.

Павић је навео да коалиција СНСД – ДНС – СП има чврсту већину и да ће предсједник Републике Српске Милорад Додик у понедјељак, 24. новембра, положити заклетву, те да ће бити изабран и предсједник Народне скупштине Републике Српске.

„То о немирима, то је пројекат који су они /опозиција/ започели кад су жДомовиномж направили коалицију и са неким невладиним сектором из иностранства. Ја мислим да смо сви имали шансу на изборима представити се грађанима, да су грађани изабрали и да наредне четири године требамо поштовати грађане. Ко мисли другачије, гадно се вара“, каже Павић.

Коментаришући изјаву лидера НДП-а Драгана Чавића да ће, без обзира ко формира скупштинску већину власт тешко функционисати, Павић је рекао да се „хода и по клизавом“.

Он је рекао да је тема сједнице Главног одбора и Предсједништва ДНС-а био и извјештај о резултатима општих избора за 2014. годину, те поновио да је ДНС задовољан резултатима, јер је реализован страначки циљ – да ДНС буде незаобилазан фактор у формирању власти у Републици Српској.

„То се показало и сада да без ДНС-а ниједна опција не може формирати власт. Има средина гдје нисмо задовољни и задужили смо Предсједништво да размотри стање у тим срединама и доноси мјере да би резултати у тим срединама били на нивоу странке и да на будућим изборима буду што бољи“, рекао је Павић.

Архива