Захваљујући Полицији Српска ситуација је стабилна

05.10.2014 Актуелно

„Полиција Републике Српске на високом и професионалном нивоу реагује на све изазове. Друго су шпекулације које фаворизују неки неки федерални медији и један из Републике Српске, који покушавају да створе атмосферу притиска на саму безбједносну ситуацију. То се чини искључиво у функцији избора у којима се жели поручити грађанима да наводно постоје неки изазови те ноћи“, рекао је Додик за РТРС.

„Свакако треба примјетити да постоје неки важни детаљи који су раније у прошлости били видљиви, као што је, рецимо, прије неколико мјесеци, без икакве сагласности органа БиХ, ушетала једна војна јединица британске војске у Сарајево, са намјером, наводно, да организује неутралну политички и безбједносну ситуацију, везано за саме изборе. На тај начин, ти медији који тиме шпекулишу, не обраћају пажњу на то. Наравно, обраћамо ми, који морамо да водимо рачуна о томе на који начин и ко се овдје креће и шта ради“, додао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је додао да је други значајан безбједносни проблем присуство, како је рекао, 350 грађана БиХ у Сирији и Ираку, који се боре на страни „Исламске државе“, против које се тренутно уједињено бори читав западни свијет.

„Ти људи су из БиХ, и када се сукоб тамо заврши, неће сигурно отићи у Вашингтон или Брисел, него ће доћи овдје и неће се бавити новим радним мјестима, већ ће се бавити оним што су радили и тамо“, нагласио је Додик.

Предсједник Републике је рекао и да су неки медији проблематизовали долазак руског фолклорног ансамбла, покушавајући их, како је рекао, представити као терористе.

„То говори о једном спину који се овдје покушава одржати. То је видљиво и на неким другим мјестима. Ја сам овдје да кажем грађанима Републике Српске, да је безбједносна ситуација у Српској сигурна, да се инциденти као нпр. онај у Требињу, не могу искористити да се проблематизује читава Република и читав безбједносни систем. Грађани морају бити сигурни, а ситуација на терену показује да јесу“, нагласио је он.

„Ја овдје говорим као предсједник Републике Српске и позивам све људе да буду сигурни у оно што ради Полиција Републике Српске и друге институције Српске којим је веома важно обезбиједити безбједност и показати да смо способни да проведемо изборе на један неутралан, сигуран и фер-поштен начин“, закључио је Додик.

Архива