СНСД је побједничка странка

21.10.2014 Актуелно

Она је истакла да су седам дана након проведених избора јасне чињенице да је Милорад Додик побједник, да као кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Српске води за 10 хиљада гласова у односу на противкандидата, као и да је СНСД партија са највећим бројем гласова.

„Трећа чињеница је да СНСД има потенцијал да са својим коалиционим партнерима има стабилну скупштинску већину, четврта чињеница је да Жељка Цвијановић врло реално може да постане члан Предсједништва БиХ“, рекла је Цвијановићева за Алтернативну телевизију.

Она је напоменула да је чињеница и да је СДС највећи губитник ових избора.

„Послије све те силне галаме, кампање, двије-три године интензивних политичких активности, они морају да погледају сами себе у очи па да кажу да њихов лидер није довео њихову политичку партију до побједе коју им је обећао“, додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да СНСД са коалиционим партнерима, након општих избора, има већину у Народној скупштини Српске, али и да постоје реалне шансе да у изборној трци она престигне противкандидата за српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића.

На питање да ли би честитала Иванићу у случају да побиједи, Цвијановићева је рекла да је то ствар политичке културе, те да је она и до сада била културна и у политичком и у свакодневном животу.

Цвијановићева је подсјетила да, међутим, према њој није увијек био такав однос, али да то не мијења њен став и да она увијек води рачуна о таквим стварима.

Говорећи о будућој влади Републике Српске, Цвијановићева је навела да се са сигурношћу може знати како ће будућа влада изгледати, али да не види себе на мјесту премијера, већ на мјесту на којем СНСД сматра да треба да буде.

„Ми смо ушли у изборе са јасним ставом да, уколико СНСД буде давао премијера, то буде Игор Радојичић, али смо водећи рачуна о томе да смо једна од коалиционих партија, рекли да ће се о томе разговарати“, истиче Цвијановићева.

Говорећи о формирању будуће владе, Цвијановићева је навела да СНСД полази од претпоставке да има скупштинску већину и да то неће бити проблем, док, када је ријеч о Савезу за промјене, лидер СДС-а Младен Босић ствара привид активизма и постојања наде у формирање будуће власти.

„Они могу да полажу наду у ДНС, али то само показује да су потпуно ‘обезглављени’ и настављају са причом коју су имали у предизборно вријеме“, рекла је Цвијановићева, подсјетивши да је Савез водио разговоре са ДНС-ом и прије почетка изборног процеса.

Она је оцијенила неприхватљивим застој у Централној изборној комисији БиХ, који, како је рекла, отвара простор за разне спекулације, због одсуства дневног ажурирања изборних резултата.

„Да би се такве спекулације избјегле, потребно је да имамо дневно ажуриране податке. Ма како мало да је обрађено података, треба да се дају на увид јавности, уз назнаку да су прелиминарни“, рекла је Цвијановићева.

Она не сматра да коалиција „Домовина“ може да буде „тас на ваги“ приликом формирања власти у Српској, с обзиром на њен парламентарни капацитет, али и чињеницу да је састављена од неколико странака, од којих ће свака разговарати са различитим политичким субјектима.

Коментаришући најаве „чистки“ у редовима СНСД-а, Цвијановићева је рекла да странка, након освајања трећег мандата на републичком нивоу, треба да почне са припремама за наредне локалне изборе, на којима ће морати да кандидује најбоље.

„То значи да неки људи уопште неће имати тако проминентно мјесто као што су имали до сада“, поручила је Цвијановићева

Архива