СНСД, ДНС и СП сагласили се око формирања власти у Републици Српској

31.10.2014 Актуелно

Једногласни закључак састанка тројице лидера, који је трајао око сат и по, јесте да ће ове три партије чинити већину у наредном мандату.

И Додик и Павић и Ђокић изјавили су да није било говора о персоналним рјешењима у Влади РС, али да је било говора о политици на којој ће се заснивати будућа власт. Ту су прије свега економска питања, политика запошљавања, социјална политика, борба против корупције…

Договорено је да ће бити израђен и потписан докуменат који ће бити основа за спровођење те политике.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао да основа за формирање власти у Републици Српској морају да буду партије из Српске.
„Коалициони партнери СНСД, ДНС и СП сагласили су се о томе да партије из Српске формирају власт, након чега нико неће моћи да било каквим условљавањем или било каквим причама и политикама буде језичак на ваги“, рекао је Додик новинарима у Зворнику, након састанка са предсједником ДНС-а Марком Павићем и лидером СП Петром Ђокићем.

Он је додао да ова коалиција неће мијењати концепцију онога што је било веома важно и што је чињено у протеклом периоду, а то је да је била стабилна институционална снага Републике Српске.

„Наша политика остаје посвећена томе и желим да кажем да коалиција СНСД, ДНС и СП има већину да формира Владу Републике Српске и да у том погледу испуњава базични критеријум“, рекао је Додик и додао да се у том смислу апсолутно поштују уставна одређења везана за учешће других народа у структурама власти.

Додик је нагласио да коначно треба рећи да је изборни побједник управо ова коалиција која има могућност да, без оклијевања, са довољним капацитетом може да формира власт.

Он је изразио задовољство чињеницом да је ова коалиција у континуитету наставила да потврђује сарадњу, што говори и вечерашњи састанак.

Додик је рекао да је то потврда опредјељења ове коалиције да настави и даље међу партијама да гради добре односе који треба да резултирају утврђеним политикама на бази њих и договора о персоналним рјешењима носилаца најважнијих извршних и законодавних функција у Републици Српској и БиХ.

Лидер СНСД-а рекао је да је на састанку било ријечи и о томе како искористити потенцијале Републике Српске да економија буде боља и на који начин учинити да се стабилизије реални сектор.

Наредни састанак ће бити одржан у Брчком.

Архива