Подршка референдуму за опозив начелника општине Кнежево

23.10.2014 Актуелно

„Као предсједник Српске дошао сам да подржим одлуку скупштинске већине о референдуму јер је она легална и легитимна“, рекао је Додик новинарима у Кнежеву након што је разговарао са руководством СО Кнежево.

Предсједник Српске навео је да је одлука скупштинске већине о одржавању референдума о опозиву начелника општине Кнежево потпуно легитимна јер је начелник узурпирао, приватизовао, криминализовао и на сваки други начин обесмислио вршење ове јавне функције.

Према његовим ријечима, Шкељић не уважава скупштинску већину и приватизовао је јавна средства, због чега несумњиво постоји његова кривична одговорност, чиме ће се надлежни контролни органи позабавити након референдума.

Додик је додао да ће контролни органи истражити како је радио начелник општине Кнежево, те како је могуће располагати јавним средствима и запошљавати људе без одлуке СО.

Он је оцијенио да је Кнежево као општина суновраћено у безнађе.

Додик је позвао све грађане Кнежева да у недјељу, 26. октобра изађу на референдум и подрже опозив начелника.

„Потребно је да начелник општине Кнежево буде разријешен дужности, након чега би на новим изборима изабрали начелника општине који би био најбоља опција и који би координисао сарадњу са републичким органима власти“, рекао је Додик.

Он сматра да би најлошије рјешење за Кнежево било да Шкељић остане на тој позицији након референдума, јер није уважавао одлуку скупштинске већине, републичких институција и вољу грађана Кнежева.

Додик је рекао да ће постојећа ситуација у овој општини натјерати власти и њега као предсједника Републике да се овакве ствари морају законски санкционисати и да се Влади Српске да право да уведе принудну управу и смијени начелника општине који на овакав начин крши закон, не поштује скупштинске одлуке и републичке законе.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске прије ступања Шкељића на дужност начелника у овој општини инвестирала више од 13 милиона КМ у разне инвестиције.

Архива