Опозиција и странци желе нереде у Српској

05.10.2014 Актуелно

 

„Наспрам нас имате кампању опозиције, под наводницима Савеза за промјене, ја бих највише волио када би медији објективно пратили и извјештавали о томе, јер СНСД-у ништа друго не треба. Центри моћи из иностранства су довели до тога да имамо политичке партије које сију раздор и мржњу. Ти центри су прије свега у Тузли, сада се један дио њих помјера према Сарајеву, један према Сребренику и ја бих волио да данас чујете шта је резултат те обуке за Савез за промјене, односно опозицију из Републике Српске“, Шпирић је пустио тонски запис, у коме се на трибини Савеза за промјене скандира погрдно Жељки Цвијановић, предсједнику Додику и Игору Радојичићу, а сво то скандирање подстиче Славко Вучуревић.

„Ови снимци су резултат обуке коју је прошао такозвани Савез за промјене и након ових ријечи имате изјаву Бакира Хаџиомеровића да је СДС најоданији држави и да они рачунају да ће са СДС-ом у будућности радити државне пројекте. Ми немамо ништа против тога да свака странка бира своје савезнике, али морамо подсјетити да избори морају бити празник демократије и учинићемо све да ова кампања прође у најбољем реду и миру“, истакао је Шпирић на конференцији за јавност у Прес центру Главног одбора наше странке.

Шпирић је указао на чињеницу да опозиција жели да изазове нереде у Српској, свјесна да ће изгубити на изборима.

„Ових дана имамо информације да ће ови центри за обуку да им помогну да праве нестабилност у Републици Српској, видјели смо да Вучуревић из Савеза за пормјене најављује да су спремни да формирају безбједоносне снаге Требиња, то исто желе да пренесу на Пале, Бијељину, Добој и Бањалуку и да у Рпеублици Српксој праве нереде и немире, свјесни да ће изгубити изборе 12. октобра“, рекао је Никола Шпирић.

Шпирић је позвао грађане да не насједају на провокације и да се, својим глаасањем одупру изазовима јуришања на Републику Српску.

„Ми упозоравамо грађане да не насиједају на проовкацаије и да се својим гласањем одупру изазовима јуришања на институције и на Републику Српску. Ја се у име свих грађана, џендер центара, извињавам на ријечима које су упућење из Требиња, Невесиња и широм Републике Српске. Позивам домаће и међународне џендер центре да се осврну на овакав вид кампање. Жао ми је што у изборној кампањи људи сију мржњу, није нам тешко када говоре о изазовима, када говоре о пројектима, о изазовима, да ће нешто боље урадити него што радимо ми, али ријечи увреде, мржње у ово вријеме никоме не требају“, истакао је потпредсједник СНСД.

Никола Шпирић је указао на чињеницу да опозиција ствара подјеле у народу, а посебно међу борачком популацијом.

„Имамо поруке са терена, из Бијељине, да СДС социјално-угроженим породицама, у којима има више гласача, одузима личне документе које ће им вратити и исплатити их, оног тренутка када донесу доказе да су гласали за СДС. Ако на такав начин треба да се вара народ, онда то није кампања. Имамо информације да је СДС својим члановима, који су из реда борачке популације, подијелио надокнаде по 800 марака, што изазива револт код других. Не требају нам подјеле међу борачком категоријом, сви морају имати једнака права. Право сваког човјека је да припада странци којој год хоће, странке не смију бити оквир за мржњу, оне морају бити оквир за сарадњу и такмичење у позитивним програмима. Такође, имамо информацију да ПДП у Бијељини дијели по педест марака за гласове. Глас грађана је много вриједнији од 50 марака и много вриједнији од лажи и увреда и од оваквих порука које смо добили из Требиња“, нагласио је Шпирић.

Шпирић је рекао да снимак који је пуштен, није Требиње и није Републике Српска, јер би било погубно да је тако.

„Оно што мене храбри је чињеница да је Требиње, када смо ми имали скуп, пред осам хиљада грађана, рекло „извините оно што сте слушали није Трребиње“, ја мислим да ово што сте слушали, није Република Српска и било би погубно за све нас да јесте“, нагласио је Шпирић.

Потпредсједник СНСД-а је истакао да су центри из иностранства, из Мађареске, обећали опозицији да ће им признати изборе, уколико их успију лажирати и замолио медије да то објаве, да би упозорили грађане на то.

Архива