Имамо већину за формирање власти

21.10.2014 Актуелно

Радојичић је навео да су ово подаци СНСД-а, док према незваничним подацима Централне извборне комисије БиХ ова коалиција би требало да има 43 мандата, јер им недостаје још 11 одсто пребројних гласова.

„Сматрамо да се Народна скупштина, Влада и Вијеће народа Републике Српске могу и требају конституисати до краја ове године. Према незваничним резултатима општих избора у БиХ, кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП Милорад Додик је побиједио за предсједника Српске и не постоји ни теоретска могућност за промјену овог резултата“, рекао је Радојичић данас новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је дијаспора, односно бошњачки гласачи, углавном гласала за кандидата Савеза за промјене за члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, чија предност је увећана у односу на кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП Жељку Цвијановић.

Радојичић је навео да су контакти СНСД-а, ДНС-а и СП-а свакодневни, а формални разговори ће бити отворени након објављивања званичних резултата избора, напоменувши да приоритет свих власти мора да буде борба против криминала и корупције, као и рјешавање економских проблема.

„Жељели бисмо да имамо и ширу коалицију у парламенту Српске. Заинтересовани смо за разговор са ванстраначким личностима, са квалитетним људима из опозиционих редова, осим са садашњим руководством СДС-а, као и за реципрочно заступање двије ентитетске владе и формирање Савјета министара БиХ“, појаснио је Радојичић.

Према његовим ријечима, још се не разговара о именима кандидата за појединачне функције, а на нивоу БиХ се мора поштивати принцип ротације.

Радојичић је рекао да је СНСД забринут због дугог процеса бројања гласова у Централној изборној комисији БиХ.

„Тачно је да ова институција поштује Изборни закон БиХ, којим је предвиђен овакав споровозни ток бројања гласова и објављивања резултата општих избора у БиХ, али није схватљиво да 10 дана од затварања редовних бирачких мјеста и даље недостаје 10 одсто резултата“, рекао је Радојичић.

Он је напоменуо да је потребно што прије објавити комплетне резултате да би се приступило формирању извршне и законодавне власти на свим нивоима у БиХ.

Радојичић је навео да је најјаснија ситуација изборних резултата за парламент БиХ и да су мандати потпуно јасни.

„Извјесно је да ће СНСД имати шест мандата, ДНС један. Постоји јасна већина у парламенту БиХ за формирање Савјета министара БиХ, јер СНСД са коалиционим партнерима, СДА и ХДЗ-ом БиХ има математички капацитет“, додао је Радојичић и позвао ове двије странке да, као побједници избора у ФБиХ, приступе разговорима о формирању Савјета министара БиХ.

Он је нагласио да је СНСД заинтересован за учешће у Влади ФБиХ.

„Заинтересовани смо да са побједничким странкама из ФБиХ разговарамо о симетричном формирању власти у оба ентитета и Савјету министара БиХ, јер би на тај начин све било завршено веома брзо. Све остало би биле авантуре са потенцијалним изазивањем нових политичких криза“, прецизирао је Радојичић.

Он сматра да постоји много тога што је потребно промијенити у Изборном закону БиХ.

Архива