Додик: Вријеђање премијерке удар на све жене

06.10.2014 Актуелно

„Примитивно вријеђање премијера као кандидата и као жене на предизборном скупу, у присуству одговорних људи и носилаца те политичке структуре, представља покушај прављења атмосфере линча и омаловажавања. То није само удар на премијерку, него на све жене за које они сматрају да нису достојне, јер нису са њима“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да скандирање које се чуло на предизборној трибини ПДП-а у Требињу је понижавајуће за свакога.

„Немогуће да неки људи, па чак и професори факултета сједе ту и не реагују на тако нешто. То значи да се солидаришу са нападима који долазе на најпримитивнији могући начин“, истакао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он је подсјетио да се такав инцидент никада није десио на било ком скупу СНСД-а, нити је било таквих вулгарних и примитивних изјава. Додик је истакао да се на овај начин покушава створити политички притисак у предизборном периоду и тензија у друштву.

На предизборној трибини ПДП-а у Требињу симпатизери Савеза за промјене су за вријеме говора актуелног градоначелника Славка Вучуревића узвикивали пароле „Жељка, ку.во“, „Миле, лопове“ и „Игоре, Турчине“. Трибини је присуствовао и предсједник ПДП-а Младен Иванић.

Радојичић: ЦИК мора реаговати на говор мржње

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић поручио је да би Централна изборна комисија БиХ морала реаговати на говор мржње опозиције на посљедњој трибини ПДП-а и симпатизера Савеза за промјене у Требињу.

„У овој кампањи смо свашта послушали, али ово у Требињу је врхунац негативног, одвратног и вулгарног“, рекао је Радојичић данас новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је ниво предизборне кампање опозиције у Требињу ужасан и вулгаран јер је спуштен испод сваких граница.

„Цијели опозициони врх се слика са одвртним и вулгарним порукама. Нико се не ограђује и не сматра за сходно да се огради од тога. То мирише на најгори реваншизам и на најгоре поступке које нисмо видјели јако много година на овим просторима уназад“, закључио је Радојичић.

Шпирић: Тешко је очекивати извињење од оних који позивају на увреде

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић изјавио је Срни да је тешко очекивати извињење од кандидата опозиције који нису само слушали увредљиво скандирање против носилаца највиших функција Републике Српске, него су аплаудирали и подстицали те увреде на трибини Савеза за промјене у Требињу.

Шпирић сматра да није само непристојно од кандидата опозиције за члана Предсједништва БиХ и лидера ПДП-а Младен Иванић што се није извинио због ових увреда, него је забрињавајуће што Иванић за медије тврди да није чуо стотине гласова у сали који узвикују увредљиве пароле на полној и националној основи.

„Шта ће нам у Сарајеву члан Предсједништва из Републике Српске који не чује, који је глув!? Па, нама тамо треба човјек са истанчаним чулима и осјећајима за Републику Српску да би је бранио од свих реалних опасности, а не да аплаудира кад се вријеђају предсједник, премијер и предсједник Народне скупштине Републике Српске“, нагласио је Шпирић.

На трибини Савеза за промјене у Требињу на позив градоначелника Требиња Славка Вучуревића чула су се скандирања „Жељка ку.во“, „Миле лопове“ и „Игоре Турчине“. Трибини је присуствовао и предсједник ПДП-а и кандидат за српског члана Предсједништва БиХ Младен Иванић.

„У свакој демократској земљи било би пристојно да људи који држе до себе и политике напусте скупове на којима се износе примитивне увреде, а нажалост код нас је другачије, тако да је тешко очекивати од тих људи извињење. Не очекујем извињење јер ово је њихов предизборни програм и они не смију да напусте пројекат у који су ушли. Ове увреде дио су те њихове бијеле књиге за црне дане“, истакао је Шпирић.

Он је мишљења да су „ментори из вана одржали превише курсева опозицији и да то није могло стати у њихове главе“.

„Зачуђујуће је и просто невјероватно да џендер центри и разна удружења за људска права, и домаћа и међународна, не реагују на увреде на полној основи. Једино је охрабрујуће, што је, према нашим сазнањима, било часних људи из СДС-а који су због оваквих примитивних увреда напустили скуп у Требињу“, рекао је Шпирић.

Он је навео да је СНСД поднио захтјев ЦИК-у и да ће се видјети да ли ће они реаговати.

„Не могу да прејудицирам ствар. Видјећемо да ли ће бити њихове реакције. Волио бих да ЦИК покаже ту једну дозу независности и правичности“, истакао је Шпирић.

Он је нагласио да СНСД жели да ова предизборна кампања и дан избора буду празник демократије и да грађани слободно изразе своју вољу.

„Дан избора је заправо дан бирача. Тај дан они гласају за предстојеће четири године свога живота, за своју будућност“, нагласио је потпредсједник СНСД-а. Он је нагласио да ће СНСД поштовати, прихватити и признати сваки избор грађана, јер вјерује у глас народа, озбиљност бирача и њихову одлуку.

„Ми, на основу одређених сазнања, очекујемо инциденте опозиције у изборној ноћи и држава мора спремно да реагује на то. Зато и говоримо да су ови избори битка за побједу Републике Српске“, нагласио је Шпирић, истичући да рушилачке активности нису никоме дозвољене.

Он је изразио жаљење што опозиција ради по налогу и додао да је увјерен да су грађани свјесни ситуације, те да ће сами донијети праву одлуку.

„У редовима опозиције је паника и ових дана гледаћемо различите свађе међу њима, лажи, подвале и разни пропагандни материјал. Претпостављам да су и најаве о немирима у изборној ноћи од Требиња, преко Пала, Бијељине, Добоја до Бањалуке заправо дио обуке коју је опозиција имала у међународним камповима.

Они су спремни да уколико буде тијесан резултат остану на улици, а како изгледа када улица изграђује демократски систем видјели смо у неким земљама. То је једино што не бисмо жељели да видимо у Републици Српској“, рекао је Шпирић.

Он је нагласио да је након оваквих трибина Савеза за промјене јасно што кандидат СДП-а за члана Предсједништва Бакир Хаџиомеровић тврди да је СДС најоданији држави и да они рачунају да ће са СДС-ом у будућности радити државне пројекте.

Архива