Додик са Штрахеом: Право Српске на самоопредјељење

09.10.2014 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да сви на овим просторима желе да се сачува мир и да се обезбиједе стабилне структуре.
„Република Српска се креће ка ЕУ и жели да гради снажно партнерство по свим питањима са Руском Федерацијом“, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци, након састанка са делегацијом Слободарске партије из Аустрије.

Додик је истакао да је Република Српска остала изван захтјева којим је тражено увођење санкција Руској Федерацији, истичући да је то штетно за економију Српске.

„Република Српска спремна је да ради на питањима придруживања ЕУ уз потребу да будемо видљиви у свим тим процесима, да се уважавају наша права, позиција за одређена питања и да нам нико не дерогира права“, истакао је Додик.

Он је навео да је Српска спремна да усагласи своје законодавство са ЕУ, али да је проблем приступ ЕУ који траже да све то иде преко БиХ, која не може да изгради механизам координације, због чега постоји огроман застој на том плану.

Предсједник Додик подсјетио је да је Република Српска дала активне одговоре на питања „Сејдић-Финци“ и механизам координације.

„У том погледу видимо увијек један некоректан став европских структура, које су, не оклијевајући, окривили Републику Српску увијек када Српска није била способна да испуни неку тражену обавезу. Када то не учине неки други у БиХ онда се најчешће деси да се окриве сви. То је доказ политичке некоректности на том плану“, истакао је Додик.

Додик је подсјетио да су два висока представника у БиХ била из Аустрије, од којих је један још овдје, те подсјетио да је бивши високи представник Волфганг Петрич направио огромну штету и проблеме због којих БиХ ни данас не функционише како треба, да се понашао потпуно антидемократски, рушећи међународни Дејтонски споразум.

„Сагласили смо се око тога да буде укинута функција високог представника у БиХ и да се у земљи дозволи демократски развој свих процеса и одлука које се морају донијети“, истакао је Додик.

Додик је рекао да му је драго што су представници Слободарске партије из Аустрије подржали право народа да одлучује о свом статусу и да у том погледу треба афирмисати право народа на самоопредјељење које мора да се покаже на један демократски начин.

Он је истакао да гости из Аустрије подржавају уређење БиХ у складу са оним што народ овдје жели – федерални, конфедерални концепт и да се на тим питањима морају усагласити сви у БиХ.

Додик је рекао да је договорено да се до Нове године на нивоу политичких партија организује састанак делегација, да би се прецизирали облици сарадње.

Предсједник Слободарске партије из Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе рекао је да има потпуно разумијевање за самоопредјељење европских народа, као и за народ Републике Српске.

„Самоопредјељење европских народа мора све више да буде учвршћено у европским народима. Осим Републике Српске ту су и Шкотска, Каталонија, јужни Тирол, сјеверни дио Италије и остале регије“, истакао је Штрахе.

Он је изразио увјерење да ће ЕУ једног дана схватити и подржати пут и тежњу Републике Српске.

Штрахе је истакао да о законима у БиХ треба да одлучују парламенти, а не високи представници из туђих земаља, додајући да је невјероватно да од 1995. године у БиХ постоји високи представник.

Он је рекао да Слободарска партија Аустрије не подржава и оштро критикује санкције ЕУ према Русији, истичући да је Русија географски и историјски гледано дио Европе, те ако се у будућности жели мир у Европи мора се заједнички радити са Русијом.

„Овдје постоји проблем, јер није сама ЕУ дјеловала јер је очигледно заступала америчке интересе и то није у интересу мирне и стабилне Европе и европске политике“, каже Штрахе.

Он је рекао да се Аустријанци сматрају неустралним, истичући да је то позиција коју заступа као лидер Слободарске партије, која је данас са више од 20 одсто заступљена у аустријском парламенту.

„Имам дубоко пријатељство према српском народу и било би ми драго ако би са Додиком до новембра могли да проширимо наше пријатељство и да живимо у будућности наше политичке и пријатељске везе“, додао је Штрахе.

Архива