Додик: Познато име мандатара

30.10.2014 Актуелно

Додик је рекао да ће се сутра три лидера партија договорити о свему.

„Прво треба да конституишемо Народну скупштину Републике Српске, а онда долазимо у позицију да предлажемо мандатара“, изјавио је Додик за „Прес Република Српска“.

Додик је рекао да нема никакве сумње да ће СНСД и ХДЗ БиХ чинити власт на нивоу БиХ, нагласивши да ће ове двије странке и у четири наредне године чинити заједничке напоре и бити незаобилазан страначки блок у формирању институција на нивоу БиХ.

Лидер СНСД-а је рекао да ће данас у Мостару са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем разговарати о наступу у заједничким институцијама и додао да мисли да ће након тога СНСД и ХДЗ БиХ прогласити коалициони наступ.

„О томе нема никакве дилеме. Ове две странке су незаобилазне у формирању заједничких институција. То јасна порука коју ћемо послати након састанка руководства наше двије партије“, навео је Додик и додао да не треба губити вријеме него да је потребно што прије постићи договор о подјели власти на том нивоу.

Он је додао да се у заједничким органима партнери не бирају, него се попуњавају мјеста у власти.

„Онај ко има легитимитет ‘упада’ унутра. Видјећемо шта ће се дешавати и све зависи од развоја ситуације на федералном нивоу. Међутим, морам да нагласим да је веома важна политичка, али и свака друга порука, да ће ХДЗ и СНСД чинити заједнички напор и бити незаобилазан страначки блок у формирању институција на нивоу БиХ“, рекао је Додик.

Коментаришући изјаву замјеника предсједника СДА Бакира Изетбеговића према којој би за преговарачким столом радије видио СДС и ПДП, него СНСД, Додик је рекао да га Изетбеговићеве симпатије не изненађују и да вјерује да му /Изетбеговићу/ СНСД не одговара.

„Међутим, СНСД је једини релевантан из Републике Српске да може учествовати у разговорима и да формира коалицију, зато што ћемо имати власт на републичком нивоу. СНСД ће на прави начин афирмисати политику Српске у заједничким институцијама“, истакао је Додик.

Он је рекао да изборни побједници треба да формирају власт, као и да избор партнера са којима је могуће урадити тај посао није ствар жеља, него политичке прагматике.

Архива