Додик: Коалиција СНСД-ДНС-СП ће формирати Владу Српске

27.10.2014 Актуелно

„Ова коалиција са 42 посланика у парламенту Српске формираће владу Републике Српске. Позивамо да се јаве они који мисле да би могли да буду са нама“, рекао је данас новинарима Додик у Бањалуци, након што је присуствовао прослави крсне славе Странке Нова Српска – Свете Петке.

Додик је рекао да је данас врло важан дан, јер је коначно ЦИК БиХ нешто пребројао и утврдио. Он је навео да ће СНСД провјеравати неке ствари, јер веома чудно звучи да је смањен број коалиционих посланика са 44 на 42 у Народној скупштини Републике Српске.

„Знамо ми раније концепције на које се ишло – ако не можеш да побиједиш СНСД и Милорада Додика онда покушај да га учиниш слабијим“, напоменуо је Додик.

Он је поручио да ће СНСД бити јачи него што је био, јер жели и укључиће нове људе у систем власти, те покушати да се новом енергијом да нови импулс у Републици Српској коју је водио стабилно и одржао у политичком смислу у претходних осам година.

„Политичка стабилност мора бити домет сваке власти, јер ако ње нема онда нема ничега другог. Кључно питање је политичка стабилност, а за разне изазове, социјалне и економске, заједно са људима који буду чинили структуру власти СНСД ће направити одређене програме и сачинити оно што је неопходно да би се кретали даље“, истакао је Додик.

Он је рекао да ситуација у сваком смислу није комотна, додајући да се у регионалном смислу много ситуација мијења, због чега се морају разумјети свјетски процеси да би Српску поставили на право мијесто.

Када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је навео да ће СНСД завршити разговоре са ХДЗ-ом са којим има савезништво од раније и то прогласити у четвртак у Мостару на заједничком састанку.

„Ту ћемо назначити неколико важних ствари, а то је да ћемо заједно градити систем власти на нивоу БиХ и да ћемо сачекати расплет у бошњачкој политичкој структури и видјети како се кретати даље. Очигледно је да ће бити важно ко ће чинити власт у Федерацији БиХ. СНСД и ХДЗ су снажан блок и могу битно да утичу на структурисање остале попуне у заједничким институцијама“, појаснио је Додик.

Он је изразио жаљење што кандидат СНСД-ДНС-СП Жељка Цвијановић није побиједила на изборима за српског члана Предсједништва БиХ, истовремено честитајући Младену Иванићу изборну побједу за ову позицију.

„Имам одређених опаски на све то, јер је чињеница да се бира српски члан Предсједништва БиХ и да је Иванић у свом броју укњижио 33.000 бошњачких гласова који су равноправни и које не деградирамо. Политичка чињеница је да је Цвијановићева побиједила у српском гласачком тијелу и да је Иванић побиједио са гласовима Бошњака“, указао је Додик.

Он је рекао да није могуће да СНСД остане ван парламентарне већине на нивоу БиХ, јер су СНСД и ХДЗ незаобилазан фактор у формирању власти на том нивоу.

Додик је рекао и да се већ од првог дана након избора знало да је он побиједио на изборима за предсједника Српске, наводећи да ће име мандатара за састав нове владе Српске саопштити на првој сједници парламента Српске.

Архива