Додик: Јужни ток неће стати

16.10.2014 Актуелно

„Идемо у даљу процедуру, нећемо стати. Неће се зауставити тај пројекат. Идемо у изградњу гасовода“, рекао је Додик, који је данас у Београду присуствовао војној паради „Корак побједника“, одржаној поводом 100 година од почетка Великог рата и 70 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

Он је истакао да је са предсједником Извршног одбора „Гаспрома“ Алексејом Милером разговарао у вези са „Гаспромом“.

Додик је рекао да је иза њега изузетно успјешан дан и да се у неким дијеловима разговора са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином „могло видјети шта руска политика и привреда на овом простору мисле“.

Он је нагласио да је Путин овом приликом говорио о могућности да се покуша путем руских пословних банака финансирати пољопривреда за руско тржиште.

„Ту могућост ћемо добро изучити и ми у Републици Српској, те покушати да направимо искорак“, додао је предсједник Републике Српске.

Додик је истакао да је Југославија била велика заблуда српског народа у прошлом вијеку и да Срби и у Србији и у Републици Српској треба да се окрену стварању своје државе и да одбране свој идентитет.

Он је рекао да су Срби у оба свјетска рата највише страдали у региону, а да су усташе и други квислинзи из тога покушали да извуку корист.

„Срби данас морају да одбране све оно што се тиче њиховог идентитета, писмо, језик, културу, крсну славу и све оно што јесте идентитет и да тај идентитет не скривају ни од кога и да се њега не стиде“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да су приликом радног ручка који је државни врх Србије организовао у част предсједника Русије дотакнуте бројне историјске теме и да је питање колико би било Срба и Руса да није било страдања у Првом и Другом свјетском рату.

Архива