Додик: Биће настављени преговори о мрежи аутопутева

03.10.2014 Актуелно

Додик је приликом посјете локацији у Јоховцу, на којој је почело постављање асфалтног слоја на дионици аутопута Добој – Прњавор, рекао да је у свакој земљи аутопут велика инвестиција.

Он је истакао да се сада, када капитална инвестиција градње аутопута Добој – Бањалука поприма своје обрисе, види колико је то значајно за Српску.

„Ово је доказ да Српска има инвестиције за разлику од оних који стално тврде нешто друго“, рекао је Додик новинарима.

Он је подсјетио да се недалеко од мјеста градње аутопута гради и термоелектрана, што представља два капитална објекта које Српска једина изводи у региону.

Додик је рекао да то игноришу само они који су цинични и они који не желе да виде чињенице, те позвао „све скептике који су правили разне неугодне примједбе да прогледају и да виде да се овде обављају озбиљни радови“.

Он је подсјетио да су извођењу радова на аутопуту, на којем је ангажовано око хиљаду радника, поштују сви стандарди које ЕУ прописује за такве инвестиције, као и да дионица Добој – Прњавор кошта 180 милиона евра и да се финансира из кредита европских банкарских институција.

Додик је најавио градњу аутопута од Бањалуке према Мркоњић Граду и даље према Купресу, како би се једног дана та саобраћајница спојила на Јадранско – јонску магистралу, што би створило услове за квалитетну путну комуникацију.

Према његовим ријечима, крај мреже аутопутева у Српској је у Бијељини, гдје ће бити конекција са Србијом.

Додик је подсјетио да изградња моста на Сави код Градишке није почела, јер Хрватска ту инвестицију жели да пребаци на ЕУ и европске фондове, додајући да је Српска обезбиједила средства за изградњу.

Премијер Српске Жељка Цвијановић рекла је да се, упркос временским непогодама и свим неприликама које су пратиле Српску, овај пројекат реализује у оквиру предвиђене динамике.

Према њеним ријечима, овај пројекат је комуникацијски важан за цијелу Републику Српску, а за ову регију и у привредном смислу.

„Колико сам чула, овдје је ангажовано око 1.200 радника. То значи да смо заиста били у могућности да активирамо и домаће ресурсе, а овдје највећи број радника управо јесу домаћи радници“, констатовала је Цвијановићева.

Она је истакла да је то подстрек и подстицај за домаћа предузећа.

Цвијановићева је подсјетила да ће овај пројекат бити рађен годинама, што значи да ће све то вријеме постојати и таква динамика упослености на њему.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да се радови на дионици аутопута Добој – Бањалука одвијају планираном динамиком и према најсавременијим стандардима.

„На првих шест километара аутопута радници полажу други слој асфалта чија ће дебљина, након полагања трећег слоја бити 17 центиметара“, рекао је Чубриловић.

Он је додао да је веома важно што се у потпуности прати динамика, уговор и пројекат за извођење радова.

Архива