Додик: Без »Јужног тока« неће проћи ни временска прогноза

07.10.2014 Актуелно

 

Додик је додао да ће прва тачка дневног реда у новом сазиву парламента бити сагласност за „Јужни ток“.

„Наш услов није никаква пријетња. Мислим да је обрнуто. Нама се пријети тиме што се не желе подржати наши развојни пројекти. Поставља се реално питање којег ће нам врага БиХ ако нам се спречавају овакви животни развојни планови“, рекао је Додик за „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

Говорећи о односима са Русијом, предсједник Српске је нагласио да је званичан став Руске Федерације подршка Дејтонском споразуму и то искључиво онако како у њему пише, а не како се чита.

Према његовим ријечима, то значи Дејтонски споразум и територијална цјеловитост БиХ са два ентитета и три конститутивна народа.

Додик је истакао да руска страна инсистира на томе да нема уплитања међународне заједнице, што се, међутим, очекује с неке друге стране.

Говорећи о Односима у Федерацији БиХ, Додик је нагласио да је, без жеље за уплитањем у федералне односе, увјерен како би стварање територијалне јединице за Хрвате допринијело стабилизацији прилика у БиХ – сви би били на своме и тражили неку заједничку политику.

„БиХ са мајоризацијом једног народа од другог није могућа“, истакао је Додик, додајући да Републици Српској не треба прича о трећем ентитету да би се заштитила.

Предсједник Српске нагласио је да се, без учешћа бошњачких политичара, не може ријешити питање исламског екстремизма.

„Свакоме је јасно да ‘Исламска држава’ има големи утицај, не само на муслимане овдје, него широм свијета. Постоји 350 људи одавде који активно учествују у рату. У БиХ је евидентирано више од 3.000 потенцијалних терориста. Али о њима се не говори“, напоменуо је Додик и додао да они, када се врате, неће овдје отварати нова радна мјеста, него представљају безбједносну пријетњу.

Архива