Цвијановић: Опозиција дезоријентисана група очајника

05.10.2014 Актуелно

„Скандирају ми ‘Жељка ку*во’. На шта то личи? Каква је то опозиција? Какво ми постајемо друштво? Кад сам то чула, била сам страшно несрећна. Питала сам се какво ми то друштво постајемо“, рекла је она.

НН: Како сте задовољни досадашњим током изборне кампање?

ЦВИЈАНОВИЋ: Ми смо кампању усмјерили на оно што је позитивно, да представимо шта смо урадили у протеклих осам година и шта планирамо да урадимо. Успјели смо да одржимо стабилност цијелог система. Ниједног момента, па чак ни током поплаве, која нам је однијела цијели једногодишњи буџет, није дошло до проблема у исплатама плата и обавеза. Мислим да је мој мандат као предсједника Владе обиљежила најбоља комуникација и не знам да ли је ико раније имао тако добру комуникацију са свим групама у друштву.

НН: Како оцјењујете кампању коју води опозиција?

ЦВИЈАНОВИЋ: Што се тиче опозиције, мислила сам да ме мало шта може изненадити, али ниво примитивизма који су показали је најстрашније што сам могла да замислим. Срамота је уопште понављати та скандирања која смо чули. Они одлично знају да за Жељку Цвијановић не могу рећи ни да је лопов, ни да краде, па чиме се онда служе? „Носила бијеле чизме“, „Окитили је пешкирима“, коментаришу какве ноге имам. И сад, кад не знају шта би више, скандирају ми „Жељка ку*во“. На шта то личи? Каква је то опозиција? Какво је то дивљаштво? Имају ли ти људи кћерке које ће можда саме сутра бити кандидати за јавне функције? Слушају ли то мајке чији синови то скандирају? Кад сам то чула, била сам страшно несрећна. Питала сам се какво ми то друштво постајемо. То је пропаст опозиције. Поражавајуће је што мој противкандидат, који настоји да себе испромовише као универзитетског професора, није нашао ни ријечи осуде кад су то скандирали. Умјесто тога, он је уживао у томе. То јасно можете видјети на снимку. Опозиција је постала једна дезоријентисана група очајника. Умјесто да нуде програме и идеје, код њих се све свело на најгрђе могуће квалификације.

НН: Шта видите као највећи изазов ако постанете члан Предсједништва?

ЦВИЈАНОВИЋ: Није лако водити спољну политику у држави која је у сукобу сама са собом, која нема дефинисан прецизан став о многим питањима. Биће велики изазов водити конзистентну спољну политику у таквим условима и ја сам тога свјесна. Ја мислим да је грађење консензуса нешто на чему треба радити.

НН: Недавно сте се сусрели с предсједником Путином, а са друге стране односи са САД помало „запињу“. Какву ћете спољну политику водити као члан Предсједништва у односу на Русију и Америку?

ЦВИЈАНОВИЋ: То је као у браку: за брак треба двоје. Тражите за саговорнике оне с којима можете да реализујете пројекте. Са Москвом смо све пројекте једноставно и лако реализовали, било да се ради о влади или о руским фирмама. Рафинерија је један од добрих пројеката. То је била хрпа гвожђа, а данас кад се многе рафинерије гасе, наша ради и запошљава људе. Имамо интерес у вези с гасним пројектима и за то смо нашли партнере у Москви. А што се тиче САД – ја не видим да су они заинтересовани по питању инвестиција овдје. Не видим ниједну инвестицију која би вам дала могућност да одете тамо и да тражите партнере и да сарађујете.

НН: Кога бисте жељели да видите као друга два члана Предсједништва?

ЦВИЈАНОВИЋ: Онога кога друга два народа изаберу. То није ствар мог опредјељења или евентуално симпатија које бих према некоме имала. Сигурна сам да међу кандидатима има оних с којима бих лакше комуницирала, али никад се према њима не бих односила на начин кога бих ја изабрала као да идемо заједно на љетовање. Кад идете на љетовање, бирате себи друштво, а кад добијете да радите на важној функцији, онда поштујете изборну вољу људи. Битно је да сваки народ има своје представнике. И важно је још нешто: кад год идете да направите добар посао за себе, важно је да нисте направили лош посао за друге. Ја мислим да тако сви треба да радимо. Ми никад нисмо отишли у свијет да тражимо пројекте за нас, а да их не отворимо за наше партнере у ФБиХ. Ми смо молили ФБиХ да препознају важнот пројекта „Јужни ток“ и да је боље да у ту причу идемо заједно.

НН: Ако ФБиХ буде блокирала „Јужни ток“, хоће ли бити условљавања формирања Савјета министара БиХ?

ЦВИЈАНОВИЋ: То ће бити претпоставка да ми подржимо неке друге ствари. Зашто бисмо ми пуштали неке пројекте који су важни другом ентитету ако они блокирају пројекте који су нама важни? Ниво БиХ треба да буде добар сервис за своје грађане и њихове потребе, а не блокаде.

НН: Хоћете ли подржати хрватске захтјеве за трећим ентитетом?

ЦВИЈАНОВИЋ: Ако хрватске партије дефинишу своје циљеве, зашто сви остали треба да скоче на то? У крајњем случају, ако то буде тема, разговараће се па ће се видјети да ли је то оствариво или не. Ја просто желим да поновим став РС: свако има право да дефинише свој политички циљ и да ништа неће бити прихваћено што је на штету РС. Ја ћу као члан Предсједништва БиХ поштовати заклетву коју ћу положити и у којој је дефинисана позиција БиХ. Сматрам да је одговорно и исправно поштовати Устав БиХ. Све што сам радила било је у складу с Уставом, чак и кад су ме критиковали због одлуке о матичним бројевима, ја сам рекла да то није неуставно и данас тако мислим. Али, ако у РС постоји ужасно велики ниво фрустрације о гломазној администрацији на нивоу БиХ од 23.000 службеника с огромним платама и дневницама, а са друге стране тај новац би могао да се искористи за привредни развој у ентитетима. Осим тога, многе институције у БиХ су настале без икаквог упоришта у Уставу. И сад кад ви укажете на то, нападају вас да угрожавате суверенитет БиХ. Да ли је неуставно да укажете да неко добија паре за институције које у Уставу не постоје?

НН: Како видите европске интеграције?

ЦВИЈАНОВИЋ: Од почетка сам била промотер идеје европских интеграција и прва сам „наметнула“ причу у вези с успостављањем механизма координације о европским питањима. Нажалост, нисам нашла партнере у Сарајеву да се тај концепт дефинише. Ми у РС били смо спремни да предложимо да механизам „орочимо“ на годину или двије, па да, ако се покаже да не функционише, мијењаћемо га. Ја гарантујем да би механизам ријешио многе наше проблеме. И ту није ријеч само о европском путу, јер међу тим законима има много добрих ствари које треба усвојити због нас самих.

НН: У надлежности Предсједништва је и питање одбране. Како видите улазак БиХ у НАТО?

ЦВИЈАНОВИЋ: То је питање о којем ће грађани одлучити на референдуму. Неки кажу да су земље у НАТО-у земље економског просперитета. Ја кад погледам неке од тих земаља, то и не изгледа баш тако. Осим тога, за РС је релевантно како се понаша Србија. Треће, то носи неке лоше конотације наших односа кад је у питању НАТО, и то сигурно опредјељује грађане на емотивном плану. Са друге стране, мислим да задршке постоје и у другом ентитету, само се тамо такви ставови не испољавају јавно. Можда тамо има чак и мање спремности него што је то у РС.

НН: Хоће ли странке из РС заједнички наступати у Сарајеву?

ЦВИЈАНОВИЋ: Постојала је платформа између СНСД-а и СДС-а, али очито да то није могло да функционише. Било би пожељно, али да ли ће то бити могуће, остаје да се види. Једном смо покушали и показало се да то није могло да функционише. Ја сам у том периоду видјела силне злоупотребе од стране СДС-а. Њима је то била комотна позиција, гдје су на нивоу БиХ збринули своје кадрове и користили разне привилегије, а онда све то искористили да нападају републичку владу. Критиковали су нас за ствари које су сами радили на нивоу БиХ! То тако не може да функционише.

СНСД ће формирати власт са својим партнерима

НН: Да ли је СНСД отворен за сарадњу с коалицијом „Домовина“?

ЦВИЈАНОВИЋ: Ја очекујем да ће СНСД формирати владу са својим коалиционим партнерима, што значи да ће имати већину у Народној скупштини РС. Никад не искључујемо партнерство са другим странкама, али ако неко прича против РС, ако је не прихвата и не признаје, не знам како неко такав може да постане жељен и прихваћен политички партнер.

НН: Да ли су изборна крађа и нерегуларност један од могућих сценарија?

ЦВИЈАНОВИЋ: Најбољи сценарио су демократски, отворени и фер избори. Политичке снаге изађу и понуде своје идеје, а бирачи награде оне које желе. Најгрђи сценарио би био да имамо крађу на изборима. Брину изјаве опозиције да „они неће стати на изборима и да ће ићи у протесте“. Значи, они су већ свјесни да ће изгубити изборе. Ја имам озбиљне сумње и то не говорим напамет. Зато позивам надлежне органе да на вријеме реагују и томе стану на крај.

Архива