Бањалука: Откривен споменик Стефану Немањи

10.10.2014 Актуелно

 

Споменик је дјело новосадског умјетника Љубомира Шћепановића, а поклон је новосадског фонда „Достојанство“, чији је оснивач Организација „Трећа Србија“.

На овај начин обиљежава се 900 година од рођења Стефана Немање. Након свечаног откривања споменика, предсједник Додик ће у Палати Републике разговарати са патријархом српским Иринејем.

Захвалност градоначелнику Новог Сада

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је данас захвалност градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу и његовим сарадницима који су дошли у Бањалуку поводом откривања споменика Стефану Немањи, који је донација новосадске градске скупштине.

Додик је рекао новинарима након састанка са Вучевићем да су Бањалука и Нови Сад братски градови који имају добру међусобну сарадњу, те да се два града упоређују по много чему, по величини, по развијености и слично.

„То је оно што нас приближава, а и на том /војвођанском/ простору постоји знатан број људи који су поријеклом одавде и који праве заиста добру спону пријатељства, сарадње и братства“, нагласио је Додик.

Вучевић је истакао да је велика част за представнике града Новог Сада и њега лично што су имали прилику да се сусретну са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, додајући да је повод за то постављање и откривање споменика утемељивачу српске државности – Стефану Немањи.

„Заиста је много веза између Српске и Новог Сада, између Новог Сада и Бањалуке и на свима нама је задатак да те везе чувамо, негујемо и јачамо. Убеђен сам да ће и Српска и Србија јачати у наредном периоду“, рекао је Вучевић.

Архива