Влада одржала стабилност буџета

03.09.2014 Актуелно

Цвијановићева је напоменула да Република Српска није презадужена и да може да сервисира све своје обавезе, те да не спада у ризично задужене земље, па чак ни оне које су високо задужене.

„Ова година је изузетно тешка, јер враћамо више него што узимамо, али од наредне године доћи ће до значајног растерећења. Упоредите задужење Хрватске и Словеније, које су чланице ЕУ, или како то изгледа у Србији или Црној Гори, па ћете видјети да је Српска боље рангирана од тих земаља“, рекла је Цвијановићева за „Нови печат“.

Она је додала да опозиција у Српској често помиње презадуженост, наводећи да је у вријеме њихове власти Српска спадала у најсиромашније просторе, са највећим нивоом задужености.

Цвијановићева је изразила задовољство што су за вријеме фебруарских демонстрација у БиХ грађани Републике Српске показали зрелост и препознали њихове намјере, наводећи да „иза њих стоји једна друга прича, она политичка, која није добронамјерна према Републици Српској“.

Говорећи о обнови од поплава, Цвијановићева је рекла да ће се у неким областима ствари врло брзо санирати, док ће у некима бити потребно дуже вријеме за враћање на старо, али да је Влада, као одговорна, одлучила да паралелно ради неколико ствари.

„Прва нам је била одржавање буџета, а с друге стране успостављање Фонда солидарности како бисмо оно што се односи на санирање штете од поплава могли да реализујемо кроз неке друге видове помоћи и донација, али властитих средстава и повољних кредита“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада креирала програм помоћи док су људи још били спашавани са поплављених подручја и већ након неколико седмица почела подјелу ваучера грађанима, те ушла у аранжмане са међународном заједницом ради кредита за санацију оштећене инфраструктуре.

Према њеним ријечима, у Фонду солидарности за обнову Републике Српске је све у реду, а новац који се прикупља из различитих извора је стављен у функцију помоћи грађанима и привреди.

„Што се тиче опозиције, они уопште ни за шта нису искористили поплаве. Нису знали ни да се ставе у функцију. Покушали су да исполитизују људску несрећу. Они нису само лоши политичари, већ и лоши људи“, рекла је Цвијановићева, наводећи да су умјесто помоћи опозициони политичари организовали „бесмислене новинарске конференције на дан жалости“.

Она истиче да је предсједник ПДП-а Младен Иванић у то вријеме био у бањи.
„Није био са својим народом, док смо ми ходали у води до врата. Онда се врати онако освјежен и држи предавање како Влада није урадила свој посао. Мислили су да ћемо испустити конце, па да се наслађују, не водећи рачуна о грађанима. Њих народ не интересује, већ сам моменат у којем могу политички да поентирају“, сматра премијер.

Коментаришући понашање појединих градоначелника и начелника општина за вријеме поплава, Цвијановићева је рекла да сада највише критикују они који су тада највише подбацили и осудила приче да је помоћ дијељена по страначкој линији.

„За такве ствари постоје надлежни органи, који од првог дана поплава раде свој посао и провјеравају шта је ко радио. Ако су постојале неправилности, биће санкционисане“, рекла је премијер.

Говорећи о проблемима текстилне индустрије у Билећи, Цвијановићева је рекла да је потребно пронаћи бољи језик комуникације са постојећим партнером, док друга варијанта подразумијева да предузеће „Никола Тесла“ преузме организацију послова у фабрици.

„Постоји тржиште и купци, али је очито да постоји раскорак на релацијама са партнером са којим је договорен посао. С друге стране, након улагања дошли смо у ситуацију да имамо своју фабрику, обучене жене и одговарајућу опрему. Нисмо с тог аспекта на губитку. Имамо и купца који ће остати везан за предузеће, без обзира ко је ту још партнер“, предложила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у јавним предузећима је доста тога ријешено, али ће „Жељезнице Републике Српске“ у наредном периоду морати да уђу у модернизацију структуре предузећа.

„У ‘Шумама Републике Српске’ смо прошле године за веома кратко вријеме успоставили динамику и планове и сада биљежимо позитивне финансијске резулате. Сигурна сам да су ‘Шуме’ на добром путу да буду профитабилно предузеће и један од ресурса с којим ћемо се моћи похвалити“, оцијенила је Цвијановићева.

Коментаришући оцјене појединих опозиционих странака да се у источни дио Српске недовољно улаже, Цвијановићева је рекла да су највећа улагања управо на том дијелу Републике, наводећи Термоелектрану „Угљевик 3“ и „Андрићград“.

„Никад се није правила разлика између источног и западног дијела Републике Српске. Политика опозиције је политика галаме и онда се не бира тема. Ту се врте двије, три исте приче. Они су већ исцрпили народ, а сада исцрпљују себе. Народ је дигао руке од њих. Они немају ниједну конкретну понуду за било коју ствар“, рекла је Цвијановићева.

Архива