Убице Кнежевића, Југовића и Марковића морају одговарати

08.09.2014 Актуелно

„У разговору са предсједником ВСТС-а Миланом Тегелтијом добио сам одговор, али од Тужилаштва БиХ одговор на делегатско питање – гдје се налазе ови предмети нисам добио, што довољно говори о њима и какво је правосуђе у БиХ“, рекао је Кошарац новинарима након разговора са предсједником ВСТС-а.

Он је додао да породице сада барем имају јасан одговор гдје су предмети и поручио да неће одустати од тога да они који су починили убиство коначно одговарају.

Кошарац је оцијенио да је забрињавајуће да су ови предмети осам година стајали у ладицама Тужилаштва БиХ и да ништа по основу тих предмета није рађено.

„Имам информацију ко је поступајући тужилац и наредних дана имаћемо састанке са представницима породица, као оштећеним странама у овом случају. Очекујем да ћемо се окупити око овог проблема и упутити одређене пријаве према Канцеларији главног дисциплинског тужиоца“, рекао је Кошарац.

Указујући на чињеницу да у овом предмету тужиоци нису радили свој посао и никоме не одговарају, Кошарац је рекао да су „рак рана“ овог друштва правосудне институције, гдје су тужиоци и судије изоловани од било какве врсте одговорности.

„Мора се донијети законско рјешење по коме би тужиоце и судије бирао парламент. Када свако у овој земљи може и мора да одговара, зашто судије и тужиоци не морају одговарати прије свега грађанима, јер највеће неповјерење производе управо правосудне институције“, запитао је Кошарац.

Он је појаснио да Тужилаштво БиХ није донијело одлуку да је то посебан предмет, него да је то саставни дио одређеног предмета који указује да постоји одређена криминална група која је вршила различите врсте кривичних дјела у одређеном периоду на просторима Републике Српске.

Кошарац је нагласио да се отворено писмо упућено ВСТС-у налази као пријава у Канцеларији дисциплинског тужиоца.

Кошарац и Тегелтија разговарали су данас и о спором процесуирању ратних злочина.

„Указали смо на све проблеме, спорост, незадовољство породица и добили смо информацију да ће се ови процеси убрзати и да ће ВСТС посебно пратити којом динамиком се рјешава проблем процесуирања ратних злочина и тражења несталих особа“, рекао је Кошарац.

Кошарац је 29. априла Тужилаштву БиХ поставио питање у вези са процесуирањем ова три убиства, али званичан одговор никада није добио. С тим у вези Кошарац је 24. јула написао отворено писмо Тегелтији, на које је одговорено у два наврата.

Истрага у вези са кривичним дјелима убиства директора тадашњег Српског осигуравајућег друштва „Јахорина“ Ристе Југовића, начелника Центра јавне безбједности Источно Сарајево Жељка Марковића и замјеника начелника ЦЈБ Срђана Кнежевића још је у току, али Тужилаштво БиХ није донијело наредбе о преузимању надлежности, нити посебне наредбе о провођењу истраге.

Ови предмети претходно су из Окружног тужилаштва Источно Сарајево пребачени у Тужилаштво БиХ, гдје су спојени са другим предметима истраге.(Срна)

Архива