Радојичић: Западни Балкан пред озбиљним изазовима

04.09.2014 Актуелно

„ЕУ и Русија су тренутно у процесу увођења међусобних санкција по различитим линијама и већ се постављају питања да ли ће се Србија, а мање Република Српска, налазити у блоку оних који примјењују мјере ЕУ, или оних који ће примјењивати руске мјере, или ће бити на некој трећој страни, што је врло тешко“, рекао је Радојичић.

Радојичић је за Радио-телевизију Републике Српске рекао да је бочна димензија дешавања у Украјини да западне земље на Балкан сада гледају другачије због кризе и судара великих интереса, односно као на неко потенцијално ново жариште на коме би се поново сукобили интереси.

„У том контексту треба посматрати иницијативе, као што је конференција у Берлину, гдје се јавља нови ангажман земаља запада како би се на Балкану појачао утицај, односно неки план активности ЕУ и запада, а у контексту превенције утицаја са друге стране“, истакао је Радојичић.

Радојичић сматра да се Европа налази у највећој кризи у посљедњих неколико деценија, са све већом поларизацијом између ЕУ и НАТО, с једне, и Руске Федерације с друге стране.

Радојичић, који је недавно учествовао на Бледском стратешком форуму, рекао је да многи саговорници са којима је разговарао на овом скупу нису оптимисти око брзог завршетка кризе на истоку Украјине, која већ поприма глобалне размјере.

„Тешко је рећи да неко може предвидјети исход, и колико ће трајати ова криза, која има глобалне размјере и гдје се драматично погоршавају односи између ЕУ и Руске Федерације“, оцијенио је Радојичић.

Архива