Отворена манифестација Дани Српске у Србији

04.09.2014 Актуелно

„Вечерас ћемо видети део себе и српске културе сачуване на територији Републике Српске… Окупили смо се да се не разиђемо, иако ће неки од нас у повратку прелазити границу, али граница не може да заустави време, припадност, прошлост, културу“, изјавио је Николић.

Ипак, напоменуо је он, границу прелази тијело, „али тело је кварљиво, а дух остаје“.

„Хвала на прилици да вам кажемо да ћете певати наше песме и причати наше приче“, казао је Николић.

Захваливши предсједнику Николићу и Србији на посвећености исказаној према РС, Додик је рекао да РС без тога „сигурно не би била свој на своме“.

„Србија и Република Српска никада нису одустале једна од друге. Знамо да је ово адреса на којој можемо да нађемо браћу и разумјевање“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Србија данас несумњиво показује своје право и очекивано лице – да РС прими отвореног срца.

„Вјерујем да РС овдје свакодневно живи, као што и Србија дан и ноћ живи у РС“, рекао је Додик и додао: „Ми смо загледани у Србију, да буде јака и способна јер смо само тако и ми јаки и најбољи“.

Отварању манифестације у препуној сали Коларчеве задужбине присуствовали су и предсједница Народне скупштине Маја Гојковић, велики број министара у Влади Србије, предсједница Владе РС Жељка Цвијановић и други високи званичници из РС, као и представници СПЦ, медија, али и обични грађани.

„Дани Српске у Србији“ свечано су вечерас отворени концертом Бањалучке филхармоније и у Београду ће трајати наредних пет дана, а у Новом Саду 9. и 10. септембра, уз богат културно-умјетнички програм, с циљем да се што квалитетније представе потенцијали РС из области привреде, културе, науке, умјетности, просвете…

Ово је друга година заредом да РС организује овакву манифестацију у Србији.

У оквиру „Дана Српске у Србији“ биће одржан и Пословни форум РС и Србије, у присуству званичника двеју влада, а циљ је покретање конкретних пословних пројеката.

Архива