Отворен јеврејски културни центар

02.09.2014 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је обраћајући се гостима да је Јеврејски културни центар у Бањалуци порука свима, без обзира на нацију, да Српска жели да шири дух толеранције мира, љубави и сарадње.

„Српска са таквим амбицијама живи све ове године. Понекад оспоравана и несхваћена, али несумњиво са огромном љубави коју имамо за њу, никада нећемо поклекнути у настојању да је направимо јачом и што бољом“, истакао је Додик.

Додик је рекао да голгота и страдања кроз која је прошао јеврејски народ у Другом свјетском рату, као и многа стратишта широм Европе, показују да историја није била наклоњена јеврејском и српском народу.

Он је оцијенио да је данашња позиција државе Израел и Републике Српске у сличном окружењу, са заједничким изазовима и пријетњама, те истакао да је Српска уз Израел и јеврејски народ, који се бори за своју сигурност, да очува мир, идентитет и своју државу.

Додик је поручио да ће Република Српска поштовати сваког ко поштује Српску и настојати да и убудуће гради заједништво и поштовање различитости.

Предсједник Српске је рекао да је данас потребно упутити молитве за мир широм свијета гдје се ратује, од Украјине, Блиског истока, гдје гину недужни људи.

„Желимо да мир дође у њихове државе и домове и да се људи радују будућности и животу“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је изразио захвалност предсједнику Јеврејског културног центра Ариеу Ливнеу што није одустао од изградње овог центра.

Ливне је поручио да ће Јеврејски културни центар бити један од културних центара Српске у којем ће зрачити поруке мира, љубави, хуманизма и социјалне правде међу народима.

Он је изразио захвалност предсједнику Српске и српском народу, који је омогућио изградњу Јеврејског културног центра у Бањалуци, имајући у виду да су Јевреји живјели на овом подручју и имали своје богомоље, које су фашисти порушили у Другом свјетском рату.

Ливне је поручио да држава Израел и јеврејски народ никада неће опростити, нити заборавити нацистима оно што су урадили у Другом свјетском рату.

„Република Српска је гарант српском народу који овдје живи да се никада више неће поновити Јасеновац, док је Израел гарант јеврејском народу у цијелом свијету да холокауста више никада неће бити“, истакао Ливне.

Данашњем отварању Јеврејског културног центра у Бањалуци присуствовали су и предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, потпредсједник Српске Емил Влајки, министри у Влади Српске, посланици парламента Српске, предсједник републичког Уставног суда Џерард Селман, министар цивилних послова БиХ Средоје Новић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, представници Јеврејске заједнице, градоначелник израелског града Модина Хаим Бивас, његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, владика бихаћко-петровачки Атанасије, владика зворничко-тузлански Хризостом, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић и многобројни културни и јавни радници града и Српске.

Цвијановић: Јеврејски културни центар – симбол заједништва Срба и Јевреја

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Јеврејски културни центар у Бањалуци симболизује заједништво јеврејског и српског народа.
„Овај центар је порука коју шаљу Бањалука и Република Српска према братском јеврејском народу и држави Израел“, рекла је новинарима Цвијановићева, која је вечерас присуствовала свечаном отварању Јеврејског културног центра у Бањалуци.

Цвијановићева је изразила задовољство реализацијом овог пројекта, који је имао подршку институција локалног и републичког нивоа власти, уз велико залагање Представништва Републике Српске у Израелу.

Архива