Договорена помоћ привредама Српске и Србије

02.09.2014 Актуелно

Додик је поновио да су за Српску неприхватљиве санкције које су ЕУ и дио западних држава увели Русији и да се Српска на такав начин неће солидарисати са њима, истакавши да ни Србија не жели да уведе санкције Руској Федерацији.

„Премијер Вучић ме је упознао о чврстој одлуци Србије да се не придружи санкцијама против Русије. Наша политика у Српској је јасна, јер ми не дозвољавамо да се то и помене као могућност, а никакву врсту притиска нисмо ни осјетили јер смо то одбили од самог почетка, као и давање сагласности БиХ по том питању“, рекао је Додик вечерас новинарима у Бањалуци.

Додик је навео да је са Вучићем данас у Београду разговарао и о конференцији о западном Балкану која је одржана у Берлину, истичући да је премијер Србије на том скупу био једини прави заступник српских националних интереса.

Предсједник Српске је напоменуо да је неистинита и „пренадувана“ прича која долази из Сарајева о дешавањима на берлинској конференцији, јер тамо на дневном реду БиХ није била у контексту онога како се то представља у Сарајеву.

„По наступима оних који су представљали БиХ у Берлину не би се ни видјело да БиХ има било какав проблем, осим њихове жеље да своју амбицију представе као најважнију“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да је и о том питању Вучић говорио правим језиком БиХ, јер се залагао за њену европску перспективу, док су други промовисали сепаратне политике и нису били од користи ни Њемачкој, ни ситуацији у БиХ.

„Њемачка нема амбицију да се укључи овдје на начин како то презентују из Сарајева, јер она жели стабилност, мир, просперитет и европску будућност на овом простору, уз унутрашњи договор у БиХ“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је потврдио да је на састанку са Вучићем било ријечи и о одржавању заједничке сједнице влада Српске и Србије и Савјета за провођење споразума о специјалним паралелним везама у Београду, гдје би требало да буду поднесени извјештаји о досадашњим активностима на пројектима од заједничког значаја који треба додатно да вежу Српску и Србију.

„То је жељезничка пруга од Сарајева преко Добоја према Зворнику, Лозници и Београду“, навео је Додик, додавши да би сједница у Београду требало да буде одржана 18. септембра.

Архива