Додик: Увешћемо предсједнички систем

12.09.2014 Актуелно

„По угледу на сав развијени свијет, онај ко добије изборе, треба да има и надлежности. То би довело до смањења администрације, али би и појачало легитимитет, начин одлучивања и функционалност система“, појаснио је Додик.

Он је нагласио да реформом Устава Републике Српске неће бити укинуто Вијеће народа, али да ће бити уклоњене блокаде.

„Наравно да треба да остану видљиве заштите Бошњака у Републици Српској, као што је и ми желимо на нивоу БиХ“, рекао је Додик за „Еуро блиц“.

Он је оцијенио да је кључно питање могућност реформе Владе Републике Српске.

„Треба направити ефиксну управу и усмјерити се ка јачању оног дијела Владе који се бави економијом и развојем. Сада морамо да направимо јака министарства привреде, енергетике, финансија, пољопривреде, рада и запошљавања“, појаснио је Додик, напоменувши да је потребно и смањење броја министарстава.

Према његовим ријечима, у Српску је потребно привући производњу која ће имати пласман на европско тржиште и отворити 10.000 радних мјеста.

Одговарајући на питање да ли је спреман на нову сарадњу са СДС-ом, Додик је рекао да је примарна коалиција СНСД, ДНС СП.

„Све анкете говоре да имамо довољан капацитет за формирње власти након ових избора, али одговорна власт не би требало да препусти могућност да се укључе и други. Ако имам икакав осјећај према предсједнику СДС-а Младену Босићу и потпредсједику ове партије Огњену Тадићу, онда је то жаљење, јер се не разумију у политику“, закључио је Додик

Архива